010/020 diner: de vegan editie

Prei met veganistische sauce gribiche van Bistrot du Bac.

Hoe krijg je Amsterdammers naar Rotterdam? Lok ze met een prei! Gisteravond kookten chefs van Amsterdamse en Rotterdamse restaurants gezamenlijk een geheel veganistisch diner in Aloha.

Chefs en sommeliers van Aloha, Bistrot du Bac en Dertien uit Rotterdam, en Restaurant De Kas, RIJKS en Vermeer uit Amsterdam bundelden hun krachten voor een bijzondere samenwerking. Organisator Guus Thijssen: “We organiseerden al twee keer eerder een 010/020 diner, maar dit keer voegden we een extra uitdaging toe. We vroegen de chefs te koken zonder vlees, vis, zuivel of andere dierlijke producten. Veganisten vallen vaak buiten de boot bij culinaire evenementen, die wilden we ook eens een mooie avond bieden met fantastisch eten. Voor de chefs is het een leuke uitdaging.”

Chefs van Vermeer en De Kas aan het werk in Rotterdam.
Chefs van Vermeer (rechts) en De Kas aan het werk in Rotterdam.

Gelokt

Amuse met 30 soorten bonen van RIJKS.
Amuse met 30 soorten bonen van RIJKS.

Dit is inmiddels de derde editie van de 010/020 diners. Thijssen: “Het samenwerken zit er bij de Rotterdamse chefs onderling al goed in. Het leek ze leuk om ook eens met Amsterdamse chefs te werken. Zo is het ontstaan. Ook willen we het Amsterdamse publiek eens hun stad uit lokken.”

Dat lukte. De Amsterdamse Marit Beemster en Gino Marengo, die naar eigen zeggen normaal gesproken “hun stadsdeel niet eens uitkomen”, waren speciaal voor het diner naar Rotterdam afgereisd. “Wij hebben zelf een vegetarisch/veganistisch restaurant en wilden ons laten inspireren. We vinden het fijn als groenten de hoofdrol krijgen in een gerecht. Je hoeft niet altijd uit te gaan van vlees of vis.”

De franse keuken en vegan..?

Het hoofdgerecht: bloemkool van De Kas.
Het hoofdgerecht: bloemkool van De Kas.

De meeste deelnemende chefs stapten voor het themadiner een flink uit hun comfortzone. Voor Remco van de Lagemaat van het Rotterdamse Bistrot du Bac was een veganistisch gerecht een hele uitdaging. “Ik wilde een bistro-gerecht maken, maar daar komt vaak boter, ganzenvet of ei bij kijken. Ik heb heel lang lopen zoeken naar alternatieve bereidingen.” Uiteindelijk kwam hij uit bij een combinatie van tofu, kikkererwten en gele wortel als alternatief voor ei.

De veganistische uitdaging leverde meer creatieve hoogstandjes op. Zo kun je Van het nat van een pot kikkererwten een mooi meringueschuim kloppen, en blijkt een stevig geroosterde bloemkool met de juiste sauzen net zo smakelijk als een kipsateetje. Betekent dit dat de chefs ‘om’ zijn en alleen nog maar veganistisch koken? Team Du Bac, lachend: “Ja daaag! Dan, iets serieuzer: “Nee hoor, Du Bac blijft gewoon Du Bac”

 

Dertien's dish: paddestoelen en ponzu van zuurdesembrood (van Das Brot).
Dertien’s dish: paddestoelen en ponzu van zuurdesembrood (van Das Brot).
Dessert: Asperge-ijs met vegan meringue van Aloha.
Dessert: Asperge-ijs met vegan meringue van Aloha.