Recensie Restaurant De Jong

Meiraapjes met  honing, schapenkaas en mosterd.
Meiraapjes met honing,mosterd en schapenkaas.
Gepubliceerd in De Gouden Pollepel rubriek in AD/Rotterdams Dagblad, 23 september 2015.

 

Jim de Jong opende in 2012 zijn restaurant in een van de Hofbogen onder de voormalige Hofpleinlijn. De Jong is van 1988, maar zeker geen groentje. Hiervoor had hij er al twee succesvolle jaren op Katendrecht opzitten met zijn eerste zaak De Jonge de Jong.

De inrichting doet wat Frans aan, zoals de zwartwit geblokte vloer en het oranje roosjesbehang op een scheidingswand. Tegelijkertijd is het ook een heel moderne,  Rotterdamse zaak – betonnen pilaren, veel wit en weinig poespas. De elegante, comfortabele stoelen doen weer denken aan de jaren vijftig, net als de jazzy muziek. Het publiek is stads en gevarieerd. De bediening attent, kundig en enthousiast, zonder te aanwezig te zijn.

Bloemen op je bord

Lang nadenken over de bestelling hoeft hier niet. Je kiest hier voor het groentemenu, of dat met vlees en vis. De rest blijft een verrassing. Wel kun je er vanop aan dat je seizoensproducten te eten krijgt, en dat er veel kruiden en bloemen in de gerechten zijn verwerkt.  Want moestuin, bloementuin of wildpluk: de Jong kent er als geen ander de weg. Improviseren durft hij ook: Als we een kruidenthee bestellen die op is, zien we De Jong in de open keuken in de weer met heet water en potjes, ruikend en proevend. Hij probeert een alternatief uit met zeekraal. Het resultaat kan zijn goedkeuring niet doorstaan. Als we het – na ons aandringen- toch proeven snappen we waarom. Lekker is het wel, die zeekraalbouillon, maar als thee slaat het nergens op.

Pluksels die wel goed uitpakken zijn er genoeg. Zo komen in onze voorgerechten mosterdbloemen en dahlia’s voorbij. Het visgerecht met Aziatische twist is uitgeproken, met rauwe witte tonijn en gerookte aubergine. De vegakant oogt braver, met meiraapjes en honing, maar mosterd schudt de boel lekker op.

Groene chili.
Groene chili.

Jaloers

Gelukkig is het geweldige tussengerecht is voor beide menu’s hetzelfde, want anders zou een van ons erg jaloers zijn geworden. Onder een vel pasta ligt geroosterde bloemkool op een zachte bloemkoolpuree. Eromheen knalgroene gesmolten boter met lavas (maggiplant). Parmezaan, boektweitbloemetjes en schuim van yoghurtwei voegen extra ‘oempf’ toe.

Vegetarische gerechten kunnen nogal eens aan de tamme kant zijn. Dat is hier zeker niet het geval. De groene chili van cocoboontjes, avocado, groene tomaten, courgette en groene kruiden is een hartig feest.

Wild smaakbommetje

Aan de vlees/viszijde krijgen we als hoofdgerecht wilde eendenborst met spelt, blokjes knolselderij, appel en Oostindische kers. Restjes eendevlees zijn verwerkt tot een wild smaakbommetje in de vorm van een gehaktballetje. Geen stukje dier blijft ongebruikt. Het herfstige gerecht is in orde, maar geen uitschieter.

Dat is wel anders bij het toetje. Mirabellen met kamille-ijs, in de vorm van luchtige brokjes die smelten op je tong. Daarbij een goddelijke hangop van schapenyoghurt. Het is een gerecht dat je doet denken aan je oma, om de goede redenen. Dus niet aan de doorgekookte andijvie, maar aan ‘natuurlijk mag je nog een koekje schat’. En dat met hippe stikstofbereiding.

In alle rust wordt er fantastisch gekookt in Restaurant de Jong. Vleeseters kunnen hier met een gerust hart voor groen kiezen. Niet zeuren dat je voor de groenten net zoveel betaalt als voor het vleesmenu: wij vonden de gerechten met vlees of vis juist net iets minder spectaculair dan de rest.

PRAKTISCH

Raampoortstraat 38
3032 AH Rotterdam
Tel. 010-4657955
www.restaurantdejong.nl
Open: woensdag t/m zondag 18:00 – 23:00 uur
Prijs:4 gangenmenu €45,-