Recensie Savage

Wildebras met raffinement

Rotterdam is een beetje wilder geworden door de komst van Savage, zij het een chic soort wild. Want, moet ik u waarschuwen, goedkoop is het allemaal niet. Daar zijn entourage, service en vooral het eten dan ook naar.

Update 28-7-2017: Helaas sluit Savage per 23-7-2017 de deuren.

Ruim een half jaar geleden openden het jonge echtpaar Natalia en Xander Rodrigues (voorheen sommelier bij Oliva) hun zaak aan de Schiedamse Vest. Daar worden we keurig, zelfs wat voorzichtig ontvangen. Later wordt de bediening losser. In een verder vrij sober decor van witte muren, donkere houten tafels en witte kuipstoeltjes is een boom de enige uitspatting – al zal de glazen inloopwijnkast ook wat harten sneller doen kloppen. De boomstam is getooid met herfstige kunstblaadjes. Wat zou het mooi zijn als die, net als de kaart, met de seizoenen mee veranderden (al is 7304 blaadjes vervangen misschien wat veel gevraagd).

Buitengewoon opwindend

Makreel met mierikswortelijs
Makreel met mierikswortelijs

Ons vijfgangenmenu begint met drie amuses. Allereerst Rotterdamse uitjes met oude kaas en gedroogd varkenshart, die met een spijker aan een boomstam geprikt zijn. Stoer. De presentatie van de scheermessen met kaneel en citrus is nog wilder: ze liggen in de opengesperde bek van een (gedroogde) makreel die zo uit een zee van kiezelstenen lijkt te springen. Of wat dacht u van visrilette met zelfgemaakt geitenspek?

Voor u denkt, wat een gekkigheid: het smaakt allemaal uitstekend. Na al die sensaties zou het zomaar kunnen gaan inzakken, maar niks daarvan. De show is pas net begonnen. Zo verandert het voorgerecht van op de huid gebrande makreel in een buitengewoon opwindende sushivariant door de combinatie met mierikswortelijs, stroop van visgraten en koolrabi. Ook het vegetarisch tussengerecht is prachtig, met boontjes in alle soorten en maten, aardpeer, gepekelde gedroogde eidooier en plakjes kruisdisteloesterzwam met een prachtige vlezige structuur.

Misdienaar

Zeeduivel, prei, beurre noisette, chlorofyl
Zeeduivel, prei, beurre noisette, chlorofyl

Onze favoriete gang kiezen word nog moeilijker als ook het derde gerecht een voltreffer blijkt. De stevige zeeduivel is “de beste die ooit heb gegeten”, verzucht mijn tafelgenoot. De beurre noisette en waterkerssaus is een goddelijke combinatie van boter en fris jong groen. En dan is er nog die geblakerde prei, waarvan je ook de schoongemaakte, krokante wortels kunt eten. En zwammen. En er gaan, met behulp van een brander, aan tafel wat dennennaalden in vlammen op. Het verklaart de wierrookgeur die we af en toe roken, alsof we in een katholieke kerk zitten er er een misdienaar langskomt. Er gebeurt zoveel, maar het is een geheel. Een beetje drama mag dan best.

Boerderij-eend meets Flintstones
Zo ook bij het hoofdgerecht, proeverij van boerderijeend. Eerst krijgen we een ‘knotsje’ van eendenmousse dat we in Flintstone-stijl van het botje happen. Daaronder tovert de gastvrouw nog een verrassing tevoorschijn: brosse brokken chocolade met kers voor bij de perfect gegaarde eendenborst, die vergezeld gaat van een vrij heftige saus. Die zit over het randje van bitter, maar in combinatie met de chocolade werkt dat uitstekend! De garnituur van aardappel, schorseneer, ui en appelmoes is heerlijk aards. Je zou bijna vergeten dat we ook nog een kommetje bouillon van eend hebben – een doeltreffend pure tegenhanger van het spektakelwerk.

IMG_7189IMG_7190IMG_7188

Lef

Het dessert van pompoensorbet, flensje, meringue en duindoorn mist net die ongrijpbare x-factor. Het wil niet echt een geheel worden. Ineens dreigen die meringues, hangend in een duindoorntak, een beetje potsierlijk te worden. Iets waar we geen last van hadden bij de toch ook niet bepaald subtiele vissenkoppen en eendenknotsen.
IMG_7191 IMG_7192

 

In de stijl van Savage zit een vleugje Nordic, een scheut nose-to-tail en een hint bistronomie. Maar dat is niet alles. De Hongaarse roots van chef James Maros (ook al zo’n jonkie), het culinaire lef en raffinement geven genoeg eigen smoel aan Savage. Rotterdam heeft er een topadres voor fijnproevers én culinaire avonturiers bij.

Savage
Schiedamse Vest 14
3011 BA Rotterdam
Tel 010 – 845 28 37
www.restaurantsavage.com