Recensie Allegaartje

Heel ver weg, en toch thuis

Fernweh is het verlangen om ergens anders te zijn. Een recent acuut geval van fernweh probeerden we te bestrijden bij Koreaans restaurant Allegaartje op het Zwaanshals.

Allegaartje Zwaanshals‘Allegaartje? Dat klinkt ook niet erg Koreaans’, denkt u nu. Een rake observatie.
Het gaat hier om een mengelmoes – de Koreaanse keuken is een inspiratie, maar geen wet. Het is de culinaire liefdesbaby van Janneke Hyo Sun en Valentijn Vogel. Sinds 2013 maken ze vanuit hun roodwitte caravan menig festival lekkerder. Vorig jaar zijn ze neergestreken in het Oude Noorden. De inrichting is 100% allegaartje: van Koreaanse reclameposters tot mariabeeldjes en kitschy platenhoezen. In de hoek een drumstel voor jamsessies. In de open keuken staat Valentijn in overhemd en gilet, Janneke bestiert de voorkant in haar roodgeruite schort.

Uitleg

De kaart is een prima introductie tot Koreaans streetfood. Bij de gerechten staat een heldere uitleg, naast weetjes over eten in Korea. De drankenkaart bevat zowel bijzondere Koreaanse drankjes als een flinke selectie bieren. Er is een aparte ruimte in het restaurant gewijd aan de Koreaanse barbeque. Wij vallen als een blok voor deze oranjerode dikkerds, waar echte kooltjes in gaan.

voorgerechten allegaartjeMaar eerst wat voorafjes. De mandu dumplings hebben een zijdezacht deeg en een kruidige gehaktvulling die fijn van structuur is. De pajeon (pannenkoek) eet wat lastig met de dunne metalen eetstokjes, maar het geklungel is de moeite waard als je de zoete lenteui proeft die is meegebakken. De kimbap (Koreaanse sushi) heeft een frisse vulling van rijst, rettich en kimchi. Van de wat slappe nori zijn we minder fan.

 

hete kooltjes

Janneke AllegaartjeDan gaan de hete kooltjes in onze barbeque. Naast de dungesneden gemarineerde rib eye (bulgogi) voor op de grill krijgen we een keur aan bijgerechten. Velletjes hartige zeewier, reepjes zacht gegaarde aubergine en ui met sesam, zoetzure courgette en heerlijke in appelazijn ingelegde rettich. Natuurlijk ontbreekt ook kimchi niet, een pittig gerecht van gefermenteerde kool. Als sausjes rode chilisaus (pas op, die heeft een trage ontbranding) en een hartige saus van gefermenteerde sojabonenpasta. Dit alles kun je naar keuze in een blaadje sla leggen, waar je een wrap van maakt.

 

Schat, mag ik de schaar even?

Om het kort gegrilde vlees op de juiste maat te krijgen is er de schaar. Geen gedoe met de stokjes of messen. Gewoon op maat knippen die bief! Een paar dingen kunnen beter: het vlees heeft hier en daar een zeen, en de sla is veel te nat. Daardoor verwateren de smaken in de wraps. Maar gezellig eten is het zeker. Al keuvelend grill, knip en knutsel je je eten. Dat keuvelen moet dan wel met enige stemverheffing, want de volumeknop van de geluidsinstallatie is net zo eigenzinnig als de eigenaars. Bij vlagen ronkt de jarenzeventigmuziek door de zaak.

Toe proeven we instemmend van een voluptueuze zelfgemaakte witte chocoladetaart met frambozen en ijs in de smaken groene thee en zwarte sesam.

Bij Allegaartje doen ze alles in hun eigen stijl. Daarmee maak je het misschien niet iedereen naar de zin, maar het levert wel een bijzonder zaakje op, met veel liefde en gezelligheid bovendien. Regelmatig klonk de gulle lach van Janneke boven de muziek uit. We waren ver weg en voelden ons toch helemaal thuis.

Allegaartje
Zwaanshals 277
Rotterdam
www.allegaartje-catering.nl

Interieur Allegaartje