Recensie Proeflokaal Bregje

Wat wil je, voor dat geld?

Drie gangen voor €12,50. Het staat er echt. In het weekend ben je bij Bregje iets ‘duurder’ uit, dan kost een diner €14,50. Krijg je voor zo’n spotprijs fatsoenlijk eten? Het hangt er vanaf hoe je het bekijkt.

IMG_6843Proeflokaal Bregje is een franchiseformule die ontwikkeld is door de oprichters van La Cubanita. De eerste Bregje opende in 2014 in Den Haag. Sindsdien volgde in rap tempo Bregje-klonen in het hele land. De vestiging in Rotterdam zit in de Vijf Werelddelen, aan de Entrepothaven. Het is een mooie zaak. Er is een fotowand met frisse jongedames die allemaal Bregje zouden kunnen heten, een oude Coca-colaposter, een ingelijste juten koffiezak, en hier en daar mooie groenblauwe tegeltjes als sjiek accent aan bar en zuilen.

De bediening bestaat uit louter vriendelijke jongedames. Onze ‘Bregje’ stelt zich netjes voor en legt de gang van zaken uit. Je kunt zelf je driegangenmenu samenstellen van de kaart, een extra voorgerecht kost 4 euro. De kaart is gevarieerd met voor elk wat wils. Van carpaccio tot sushirol en gambaspies. Vegetarische opties zijn er ook.

Caprese s.o.s.
Caprese s.o.s.

Guacamole caprese?
Het eten is aardig, zeker voor dat geld. Al gaan er natuurlijk honderden culinaire alarmbellen rinkelen bij de woorden ‘guacamole’ en ‘pecannoten’ in combinatie met salade caprese. Die salade is gemaakt met plakjes coeur de boeuf tomaat, die koud en melig zijn. De mozzarella en gemengde sla zijn royaal bedropen met balsamico. Vooral onderin het diepe bord is het een ware kledderboel. In het midden ligt de guacamole (de pecannoten zijn overigens prima).

Het andere voorgerechtje is lang niet slecht. Een prima aardappelsalade met bovenop een plak parmaham, als bodem wat krokante bacon.

Kale eend
IMG_6847Bj de hoofdgerechten gaat het ook aardig. De gekonfijte eendebout ligt kaal op het bord maar is mals en smakelijk. De sinaasappelsaus smaakt licht naar sinaasappel, verder proeven we bittere tonen en bindmiddel. Op de vegetarische cannelloni met spinazie zit veel bechamelsaus en de spinazie is wat flauw. De kaas zorgt hier voor smaak. Erbij krijgen we frietjes, mayonaise en een bakje sla met tomaat en ei.

Een uitstekend warm appeltaartje met ijs en een onopvallende tiramisu sluiten het diner af. Daar moesten we overigens wel drie kwartier op wachten. De dame van de bediening deed ontzettend haar best voor ons, maar leek geen voet tussen bestelsysteem en keukendeur te krijgen.

Uitgekiend
Bregje is een uitgekiende franchise formule, waar alles is ingericht op efficiëntie en kostenbesparing: Goedkope jonge meiden in de bediening, een centrale inkoop van de gerechten, minimale handelingen in de keuken. Het is een efficiënte, goed geöliede machine. Bij elke vestiging eet je precies hetzelfde. De inrichting is ook nagenoeg identiek. Dat mag natuurlijk, en niet onbelangrijk: de sfeer is er goed.

De sla is vers, de frietjes warm en krokant, wat wil je nog meer? Toch zit bij elke hap zit het mantra “Vooral voor die prijs” in je achterhoofd. Pas als je dat spotgoedkope even vergeet en écht gaat proeven zie je de minpuntjes. De minimale, vage mozzarella, poederguacamole, fabrieks-ei, eend uit blik (bij elke Franse supermarkt te koop – souvenirtip!), tiramisu in een plastic beker.

Het probleem is niet zozeer dat Bregje middelmatig eten levert (wat wil je, voor dat geld), maar dat er genoeg andere zaken zijn die vergelijkbare kwaliteit leveren, en daar wel de hoofdprijs voor rekenen. Als wij uitbater waren van het laatste type, zouden we ons zorgen maken.

Proeflokaal Bregje
Vijf Werelddelen 77
3071 PS  Rotterdam
Tel 010-7371609
www.proeflokaalbregje.nl