Alles over chai

Geheimtaal in de koffiebar

Gehoord in een hippe koffiezaak: “Zal mijn chai latte met amandelmelk of sojamelk bestellen?” -“Of wil je een liever een dirty chai?”

Voor de beginnende koffiebarbezoeker klinkt het als geheimtaal. Waar gaat dit over? In laptoppend koffiedrinkland is het drankje chai al een tijdje populair. De oorsprong van het opwekkende, verwarmende drankje ligt in India. Daar is masala chai (letterlijk: gemengde specerijenthee) inmiddels de nationale drank.

specerijen

chai spicesDat was niet altijd zo. Voor 1900 werd al wel gedronken in India, maar niet massaal. Dat kwam pas toen de Britse kolonisten de Indiase theeplant (de Camellia sinensis assamica) op grote schaal gingen verbouwen op plantages. De Britten promootten de drank ook bij de bevolking. Uiteraard werd de thee op zijn Engels gedronken: met een wolkje melk en wat suiker. Indiërs voegden daar al snel de specerijen en extra veel suiker aan toe, en zo ontstond masala chai.

Zwarte assam thee wordt samen met kardemom, kaneel, kruidnagel, gember en zwarte peper getrokken. Andere specerijen kunnen ook. Warme (buffel)melk en suiker erbij en pruttelen maar.

chai wallahs

Op elke straathoek staan chai wallahs (theemakers en/of –verkopers) met hun ketels. Verkopers lopen af en aan met dienbladen vol chai naar kantoren. Een chai wallah die er uit wil springen in het enorme aanbod, past zijn recept aan met een uniek ingrediënt. Een extra stukje gember, een draadje saffraan, of zelfs instant koffiepoeder – zo veel wallahs, zoveel chais.

Het woord chai kan voor verwarring zorgen. Het is afkomstig van cha, Mandarijn voor thee. In India (en vele andere landen) betekent chai dus gewoon thee, maar ook wordt gekruide variant masala chai vaak gewoon afgekort tot chai.

De chai latte is dan weer een verwesterde vorm van deze drank, met extra opgestoomde melk. Dit is de versie die we nu in onze koffiebarren vinden. Soms zie je ook ergens ‘chai latte tea’ staan, maar dat is dus eigenlijk driedubbelop.

chai ketels

siroop

Nu de hamvraag: waar drink je in Rotterdam goede chai? Negen van de tien keer krijg je namelijk een poedervariant van chai of een kant-en-klare smaakje in je warme melk. Dat kan beter, vond ook Yunlai Ye van The Tea Lab. Hij serveert maar liefst drie soorten chai: de ‘gewone’ zwarte thee met zelfgemengde specerijen, een chai latte met siroop-van-de-winkel, en een eigen Spicy Cardemon Chai Latte naar eigen recept.

Na veel proberen en proeven kwamen ze tot hun eigen perfecte mix. “We maken onze chai op basis van een zelfgemaakte siroop. Daarvoor koken we water, suiker, zwarte assam thee en specerijen in tot siroop. Zo maken we ook onze ijsthee.”

Bij The Tea Lab staat chai al vanaf de opening op de kaart. “Maar je merkt dat het bekender wordt. Vooral bij kouder weer is het populair. lk schat dat de gangbare horeca ook zal volgen.” Maar hoe zit het nu met die dirty chai? “Dat is chai latte met een shot espresso erbij.” Voor de extra caffeïne kick.

 

Zelf maken - Recept voor Chai 
Je hoeft niet per se naar een koffiezaak voor chai. Thuis kun je het ook prima maken. Als je een steelpannetje melk opwarmt, en daarin zwarte thee en specerijen als kardamon, kaneel, gember en of kruidnagel laat trekken heb je je chai. Steranijs is ook lekker. De specerijen kun je het best even vijzelen en in een theezakje of – ei doen. Suiker of honing kun je naar smaak toevoegen. Drink je liever geen koemelk, dan zijn amandel-, soja- of kokosmelk een prima alternatief.