De leukste eekhoorn van het Kralingse bos

De laatste levende eekhoorn werd in 1991 in het Kralingse bos gesignaleerd, maar de koffie- en snackbar van Pup de Werk en Hans Willemse houdt met zijn naam het beestje in ere.

Het is een bijzonder plekje: een houten huisje in het bos, dat zo zou kunnen figureren in een Hans en Grietje verfilming. Cafetaria De Eekhoorn is sinds 1962 een vaste stop in het groen, voor wandelaars, buurtbewoners en bezoekers van het nabij gelegen hertenkamp. Pup de Werk nam De Eekhoorn in 1991 over van haar ouders. “Ik heb mijn hele jeugd hier doorgebracht. We woonden toen in Kralingen, maar op een gegeven moment wilde ik niet meer naar huis. Het bos is natuurlijk veel leuker voor kinderen.”

Of je het een snackbar, eethuis of koffiehuis noemt maakt Pup en Hans niet zo veel uit. “Iedereen moet zich bij ons op zijn gemak voelen. Kom gewoon lekker zitten, doe wat je wilt.” Wat De Eekhoorn echt uniek maakt is het assortiment. Naast de gangbare frikandellen en broodjes tartaar heeft De Eekhoorn ook veel biologische en vleesloze snacks: groente- of aspergekroketten, veganistische bamihappen, biologisch ijs zonder zuivel: verzin het en het is er.

Pup: “Toen ik zelf uit liefde voor dieren stopte met vlees eten, ging ik me verdiepen in de snacks. Wat zit er in, waar komt dat vlees vandaan? Dat was twintig jaar geleden nog lang niet zo vanzelfsprekend als nu. Het aanbod was mager. “Die vega-kroketten waren toen echt niet te hachelen – je zat een week later nog mais op te boeren.” Langzaam maar zeker verschenen er steeds meer diervriendelijke happen op de kaart. Ook biologische producten gebruiken Pup en Hans met overtuiging. “Eerst was het uit dierenliefde, maar nu doen we dat ook uit respect voor de wereld.”

Biologisch eten wordt bij het grote publiek steeds bekender. Dat was vroeger wel anders. “Toen we twaalf jaar geleden begonnen met biologische koffie werden we uitgelachen. Ook haalden mensen de begrippen biologisch en vegetarisch door elkaar.” Ook nu nog moet Pup soms wat uitleggen, maar dat zijn uitzonderingen. Overigens hoeft De Eekhoorn helemaal niet bekend te staan als biologische zaak. “We willen het voor iedereen toegankelijk en betaalbaar houden, en dat lukt zo prima. Waar vind je nog een kop koffie voor een euro tachtig?”

Een echte Eekhoorn klassieker voor bij dat bakje koffie is de hertenkampkoek. Vijf jaar geleden door een eetvriend bedacht en min of meer per ongeluk (Pup: “Ik ben wat slordig met bakken”) geworden tot wat hij nu is: een zowel smeuïge als brosse koffiekoek met een hoge dooreetfactor. Het recept? Zwaar geheim. Er zit niets anders op dan hem zelf te proeven bij De Eekhoorn.

 

Cover-Boek-Kralingse-Bos-vierkant-600x600Het Kralingse Bosboek
De Eekhoorn en vele andere Kralingse Bosbewoners zijn vereeuwigd in Het Kralingse Bos, een kijk- en leesboek gemaakt door illustrator Maaike Wijnands en schrijver Zita Bebenroth. Vissers, joggers, molenaars, papagaaien en de brede stekelvaren: alles wat je tegenkomt in Rotterdams grootste stadspark staat er in. 
Het Kralingse Bos, uitgeverij Oehoe. 
Te koop bij diverse Rotterdamse boekwinkels en via www.oehoe.info