Gek van Surrealisme-diner in Boijmans

“De waanzinnige ideeën van Dali zijn niet in smaken te vatten.”

Het Gek van Surrealisme diner, dat onlangs plaatsvond in Mueum Boijmans van Beuningen, was zo snel uitverkocht dat er uiteindelijk drie avonden zijn ingepland.

Chefs Erik van Loo (Parkheuvel**), Fred Mustert (FRED**), Gert Blom (Amarone*) en Mario Ridder (Joelia*) – samen goed voor zes Michelinsterren- lieten zich inspireren door recepten uit Les dîners de Gala, het kookboek dat Salvador Dali in 1973 maakte.

Buitenissig
diner de gala gevolgelteDali had uitgesproken ideeën over eten. De vorm van het voedsel speelde voor de kunstenaar een grote rol: “Ik hou alleen van voedsel dat een duidelijke vorm heeft. Een groente als spinazie haatte hij: slappe hap. Gevogelte, schaal- en schelpdieren konden dan weer wel. “Schaaldieren zijn een ware strijd om te pellen, ze moeten veroverd worden.”

 

 

Zo buitenissig als bij de diners die Dali gaf (denk aan vis geserveerd in satijnen damesschoenen of een plateau vol levende kikkers) wordt het echter niet:

Eetbaar?

dali boekErik van Loo: “We wilden de gerechten niet 1 op 1 overklakken uit het boek. Dat kan ook niet, de waanzinnige ideeën van Dali zijn bijna niet in smaken te vatten. Ook was de keuken van toen te pompeus voor de smaak van nu. Het recept voor St. Jacobsschelpen pas ik aan. Als je het maakt zoals het in het boek staat, ontplof je ongeveer na 1 schelp.”
Mario Ridder van Joelia tekent voor het dessert. Hij paste de Timbale Elysee uit het boek, een gebakje in een kooi van suikerwerk, aan naar zijn signatuur.
“Ik gebruik echte bourbon vanille, meringue en rood fruit. Verder verwerk ik rozen in het dessert. Ik speel graag met het idee van eetbaar of niet eetbaar. Dali was als mens heel uitbundig en aanwezig, dat is zeker een inspiratie bij dit gerecht.”

Slurfneus
IMG_6869Levendig is ook de aankleding van het diner. Overal staan vervreemdende bloemstukken, de gasten dineren van harige onderborden. Op de tafels staan stukken uit de collectie surrealistische kunst van het museum. Zo kan het gebeuren dat je eet met uitzicht op een schedel-theepot met een bontmuts. Of een voorouderbeeld van een staande man met slurfneus, geleend van het Wereldmuseum. Extra surreëel: terwijl de keukenbrigade van het Wereldmuseum zich opmaakt voor de laatste week van service omdat een sterrenrestaurant niet bij een museum zou passen, heeft Boijmans één kilometer verderop een hit te pakken met een diner van… sterrenchefs.

Uitverkocht
Kunst en eten gaan wel degelijk heel goed samen, vinden beide chefs. Van Loo: “Emotie is het grote raakvlak. Kunst en eten doen iets met je.” Ridder ziet ook een belangrijk verschil: “Een kunstenaar als Dali maakte eenmalig iets, bijvoorbeeld een schilderij, dat een eeuwigheid meegaat. Wij moeten iedere avond die wow-factor zien te geven. Smaken kun je niet bewaren.”
Ridder is in zijn nopjes over het bijzondere diner. “Het is voor het eerst dat we in deze samenstelling met Rotterdamse sterrenchefs een diner koken. We begonnen met 1 avond, maar nu zijn drie avonden bijna volledig uitverkocht. Te gek dat we dat in Rotterdam doen.”

Voor het diner op 18 april zijn nog kaarten verkrijgbaar.

‘Elefantastische’ appetizers uit het boek van Dali:

les diners de gala2Cinderella truffels
Neem 1 truffel per persoon. Kook ze in champagne en sherry, laat ze afkoelen. Bedek elke truffel met foie gras en ham. Pak ze in bladerdeeg, zet 15 minuten in een medium-warme oven. Serveer zeer warm.

Toast met avocado, lamshersenen en tequila
Pocheer de schoongemaakte lamshersenen 25 minuten in een lichte runderbouillon met een scheutje azijn.
Laat de hersenen uitlekken en prak ze samen met het vruchtvlees van 3 avocado’s. Voeg fijngehakte amandelen, zout, cayennepeper (niet te verlegen zijn) toe, en 3 eetlepels tequila. Smeer dit mengsel over versgetoast (rogge)brood.

Casanova cocktail
Doe als eerste een snuf cayennepeper en een theelepel gemberpoeder in een glas. Giet daar 1 el bitters (Campari), 4 tl cognac en 2 el oude cognac (Vieille Cure) bij. Zet 30 minuten in de koelkast of vriezer. Voeg tot slot het sap van 1 sinaasappel toe. Drink… en wacht op het effect. Dali: “Het is behoorlijk speedy.”

Les-Diners-De-Gala-Dali-Gastronomiquecrab_1048

Lees ook: Surreëel dineren