Slimme snackers gaan voor Syrische shoarma

Twee Syrische eethuizen in Rotterdam

Echte goede shoarma is vers en zelfgemaakt. Dat klinkt logisch, maar waar haal je die? Rotterdam is sinds kort gezegend met twee Syrische eethuizen waar ze precies op die manier te werk gaan.

arabian sweets Pistache Halab
Arabische zoetigheden

Op de Nieuwe Binnenweg zit sinds een kleine twee jaar Pistache Halab. Halab is de Syrische benaming voor Aleppo, daar liggen de roots van eigenaren Nasser en Fatima Dabbagh. Hun zaak is begonnen als verkooppunt voor de zoetigheden die Fatima thuis bakt: baklva met heel veel pistache, mamoul (koekjes met walnoot) en de verleidelijke calorieënknaller kunafe: zelfgemaakte kaas die met een krokant korstje gebakken wordt, overgoten met warme siroop.

Kunafe bij Pistache Halab
Kunafe bij Pistache Halab

Bunkeren
De zaken gingen goed, en inmiddels is het assortiment uitgebreid met shoarma, kebab en gerechten als hummus, felafel en tabbouleh. “In het Midden-Oosten staan de Syrische en Libanese keuken als de lekkerste bekend. De stad Aleppo is met name beroemd om zijn houtskoolgerechten,” legt Nasser uit. “We hebben veel Irakezen en Syriërs als klant. Die kan je niet sussen met een stukje baklava, het zijn echte vleeseters. Die kunnen bunkeren joh!”

Nasser is geboren en getogen Rotterdammer, maar zijn familie komt uit Aleppo. In de keuken staan koks die als vluchteling naar Nederland zijn gekomen. Nasser wil er geen zielig verhaal van maken. Gewerkt moet er worden. Aan de verse, zelfgemaakte shoarma bijvoorbeeld, oftewel shawarma. Hele kippen worden vakkundig uitgebeend, gemarineerd en elke dag vers aan het spit geregen.

Shawarma
Shawarma aan het spit bij Shaami Huis

Koriander en kaneel
Ook even verderop, in Shaami Huis op de Schiedamseweg, gaat elke ochtend de grill aan voor een verse lichting kip- en lamsshoarma in Damascus-stijl. Het vlees is dan al 24 uur gemarineerd in dertien verschillende kruiden en specerijen, “waaronder koriander en kaneel”, licht eigenaar Firas Alroz toe. Voor de oorlog in Syrië uitbrak was hij werktuigbouwkundige. Hij vluchtte naar Nederland, maar kon hier zijn beroep niet zomaar oppakken. “Dat zou jaren duren. Een uitkering wilde ik niet, dus zette ik met behulp van een neef met horeca-ervaring deze zaak op.”

Tabbouleh, baba ganoush en hummus
Tabbouleh, baba ganoush en hummus bij Shaami Huis

Baba ganoush
Shaami Huis opende in december 2016. Er werken 8 man, allen gevlucht voor de oorlog in thuisland Syrië. Het assortiment bij Shaami Huis is om van te watertanden. Ook hier verse salades, hummus en andere ‘smeersels’ als baba ganoush (op basis van aubergine). Daarnaast zijn er ook fateir: gevulde broodjes van pizzadeeg. Alleen al voor de fateir zaatar (met groene Syrische tijm, sesam en olijfolie) zou je zo in de metro naar Delfshaven springen.

Slimme snackers hebben de zaak al ontdekt. Soms zit er zo vol dat geen zitplaats meer te krijgen is. Het geheim van dat succes? Beide zaken onderscheiden zich met kwaliteit in het overvloedige fastfood-aanbod in de stad. Ingekochte staven diepvriesvlees of saus uit een emmer komen er niet in bij Pistache Halab en Shaami Huis. Hier wordt alles vers en met liefde gemaakt. En dat proef je.

Pistache Halab
Nieuwe Binnenweg 209b
Rotterdam
www.pistachehalab.com

Shaami Huis
Schiedamseweg 38B
Rotterdam
Shaami Huis op Facebook