Recensie A Proposito

a proposito

RESTAURANTBESPREKING  voor AD Rotterdams Dagblad 4-11-2-15 

 

Het grote gebaar

‘Op Sicilië zijn de vrouwen gevaarlijker dan geweren’. Aan die uitspraak uit The Godfather moeten we denken als we binnenstappen bij A Proposito. De Siciliaanse familiezaak is deze avond het domein van moeder en dochter Vona. La mamma staat in de keuken, ook al is ze de zeventig al gepasseerd. Dochter Fina runt met verve de voorkant.
Die Godfather-referentie komt niet zomaar uit de lucht vallen. Twee foto’s van Al Pacino en Marlon Brando uit The Godfather zijn de eyecatchers van het restaurant. Is het een knipoog naar hun Siciliaanse roots, of een waarschuwing? Krijgen we straks ‘an offer we can’t refuse’? Ligt er morgenochtend een paardenkop in het bed van de recensent?  

Zo’n vaart zal het niet lopen. We worden de hele avond met zorg omringd. We krijgen uitleg en advies over de kaart. Die is welkom, want alles staat op een propvol gekrabbeld krijtbord dat van tafel naar tafel gesleept wordt. Dat krijtbord is een beetje eigenwijs, zoals A Proposito in meer opzichten is. De locatie bijvoorbeeld, onderin de Delftse Poort. Pal naast het station, maar je loopt er zo aan voorbij. En ze zijn in het weekend gesloten.  Ze kunnen het zich veroorloven want de zaak zit altijd vol.

tv-schermen

Eigenzinnig is ook de inrichting. Het licht is gedempt, grote theatrale wijnglazen staan klaar op de marmeren tafeltjes. De twee grote tv schermen met daarop filmpjes van palmenstranden of New York bij nacht zijn, ehm, apart. En toch heeft het wel wat, deze jarentachtig-op-z’n-Italiaans-look.
In de keuken schuwt la mamma het grote gebaar niet. De antipasti, pasta’s, vis- en vleesgerechten zijn voorzien van stevige smaken en overvloedige, volle borden. Zo heeft mijn Pasta Messinese zowel rozijnen als pijnboompitten, ansjovis, knoflook en grove stukken courgette. “Lekker husselen he?” zegt de dame bij aanvang moederlijk. Dat doen we, maar niet voordat we de ansjovis in veel kleinere stukjes hebben gesneden. Allememaggies, wat een heftigheid. Maar: het werkt. Overvloed is er ook bij de carpaccio. Er zijn kappertjes, parmezaan en truffelolie, maar ook fungi porchini (eekhoorntjesbrood) én salie én bruschetta. Het vlees is zalig: boterzacht.

Een hele mond vol

De smaakparade gaat door bij de tonijn met inktvis. De vis is heel mooi rosé gegrild en voorzien van zwarte olijven, kappertjes, rode pepers en stukken inktvis die zachter hadden gemogen. De rode pepers overheersen te veel.
Ook de lamskoteletjes zijn perfect gebakken. Met o.a. tomaat, venkelworst en witte wijn is ook dit gercht een hele mond (en buik) vol. En dan krijg je er ook nog een bordje spaghetti aglio e olio bij. Een verademing in al zijn eenvoud, al zijn de hele tenen knoflook dan weer wel van het grote gebaar. De grote pepermolen komt ook nog langs, maar nog meer smaak hoeft echt niet. En met balsamicosiroop die theatraal aan tafel in ruitvorm op de sla gespoten maak je ons ook niet blij.
Misschien kwam het door onze menukeuze, waardoor we net wat extremen te pakken hadden, misschien is het dat temperament dat zich op Sicilië nog net wat heviger roert dan in de rest van Italië, maar het was me het ritje wel. A proposito is Italiaans met een uitroepteken.

 

BEOORDELING  7 1/2
VOORGERECHT  7,5
HOOFDGERECHT  7,5
NAGERECHT  7
BEDIENING  8,5
SFEER  7,5
PRIJS-KWALITEIT (telt dubbel)  7
PRAKTISCH
A Proposito
Weena 505
3013 AL Rotterdam
010- 213 23 34
Open:  maandag t/m vrijdag 12:00 – 14:30 (lunch) 17:30 – 21:30 (diner)
Prijzen: voorgerechten € 8,25 – 11,75, hoofdgerechten €10,50 – 24,25, nagerechten € 5,75
Afgerekend: € 96,-
Bijzonderheden: Zaterdag en zondag gesloten.  Betalen met cash of creditcard, geen pin.