Vakantie: bica & bouillonblokjes

 

Uma bica. Foto: Ulrika/Wikimedia Commons

Niet om jullie jaloers te maken hoor, maar deze fijne eet- en drinkmomenten van onze vakantie in de Algarve wilde ik toch even delen.
Opvallend veel momenten hebben te maken met koffie. Dat komt enerzijds door mijn (lichte) verslaving, anderzijds doordat ze in Portugal belachelijk lekkere bica’s (espresso’s) maken. Net zo goed als in Italië (echt!). Waar je ook komt, hoe klein het restaurant/café/bergbarretje/strandhutje ook is: de koffie is er perfect.

De fijne momenten op een rijtje:

– In je vakantiehuisje een mand met vers fruit, een fles lokale wijn en een potje zelfgemaakte perenjam vinden bij aankomst. De gastheer- en vrouw zijn trouwens ook hele fijne koks. Ga er heen!

– In de zon een bica drinken, met je voeten in het zand.

– In de regen een bica drinken in een piepklein barretje in een kruimelig vissersplaatsje. Uit een plastic bekertje, en natuurlijk op plastic terrasstoelen.

– Op een rommelmarkt nieuwe espressokopjes vinden voor je verzameling, waaronder een ‘coffee & cigarettes’ schoteltje. Ach, rookte ik nu maar!

 

 

 

 

 

 

 

 

– In de supermarkt een voorraad Portugese bouillonblokjes met koriander inslaan voor thuis.

 

 

 

 

 

 

 

– Midden in de toeristische trekpleister Albufeira, na eindeloos dwalen langs Britse sportbars en Hollandse shoarmatenten in een achterafstraatje een klein Portugees restaurant vinden waar enigzins normaal wordt gekookt, en waar de eigenaar nog een vegetarisch gerecht voor je vega-man regelt ook.

– In datzelfde restaurantje een eenvoudige maar overheerlijke visschotel krijgen: peixe da casa, vis van het huis. Simpel en lekker.

– Op het vliegveld vijf minuten voordat de gate sluit nog even snel een allerlaatste bica drinken. Heel nobel besluiten om het espressokopje toch maar niet te stelen uit wraak voor de torenhoge bagagetoeslag (vanwege al die bouillonblokjes misschien?) die je op het laatste moment moest betalen.