Recensie Brasserie de Rotterdammer

de rotterdammer websize

Een wegrestaurant om voor om te rijden

 

Je zal maar voor je werk veel onderweg zijn, en daardoor regelmatig langs de snelweg moeten eten. Ongeïnspireerd opwarmeten voor de hoofdprijs is dan je lot. Maar: er gloort hoop! In de Botlek nog wel. Leen van Popering verruilde de hippe Witte de Withstraat voor de nuchtere Botlekweg en begon er Brasserie De Rotterdammer, een zaak voor ‘chauffeur tot directeur’.

Ongetwijfeld heeft zijn terras het Rotterdamste uitzicht ooit: voorbijrazende vrachtwagens, schepen en raffinaderijen. We kunnen de olie ruiken. Alleen is die niet afkomstig uit de 3e Petroleumhaven, maar van de frituurpan. Die mag wel even ververst. Binnen is het op deze vrijdagavond rustig. Niet gek, in het weekend schuiven de chauffeurs zo snel mogelijk aan bij moeder de vrouw. We hebben spijt dat we hier niet op maandag zijn, want dan strijkt klaverjasvereniging Vooral Lekker Soppen neer (voor de liefhebbers: elke 3e maandag van de maand).

Sansevieria’s

Het interieur is een frisse variant op het bruine café. Er staan sansevieria’s voor de ramen, maar ook dienen stoere containerwanden als deur. Rotterdamse elementen zijn er in overvloed: van oude foto’s van de Oasebar tot een eregalerij met Rotterdamse horecacoryfeeën. Aan de bar hangen Filipijnse zeelui, de tv staat op CNN en we horen Johnny Cash voorbijkomen. Muziek voor harde werkers. De kaart is minder uitgebreid dan die op de website staat. Jammer maar wel begrijpelijk: eenvoud is troef op een plek als deze. Opvallend is het gebruik van scharrelvlees en biologische producten.

Truckersmenu

We bestellen het truckersmenu (drie gangen voor 16,50!), plus gewokte mosselen en de Botlekburger, een van de hardlopers. De kippensoep van het menu is goed gevuld met kip, grote vermicelli en Chinese kool, maar bevat te veel peper en is wat zurig. De mosselen daarentegen gaan schoon op. Ze zijn met wat rode peper gewokt. Met de broodjes die bij de soep lagen lepelen we, de klaverjasclub indachtig, het heerlijke kookvocht op.

Stampen

De Botlekburger ziet eruit als een auto-ongeluk, maar wat een smaak! Op een stevig wit broodje ligt 250 gram goed gegrild vlees van prachtige kwaliteit. Een plak kaas eronder, rauwe en gebakken ui er op, flink wat saus. Hatsjee. Erbij veel garnituur van paprika, gebakken champignons, sla en tomaat. Een machtig mooie burger zonder hip gedoe. Ook de stamppot van het dagmenu is goed: Hier heeft iemand echt staan stampen en niet gegrepen naar kant-en-klaarmeuk. Wel is de boerenkool iets te ver doorgekookt. Jus, spekjes, veel rookworst en mosterd maken deze royale portie Hollands glorie compleet.

Vlaflip

De serveerster is een vrouw naar ons hart. Wanneer we om wat water vragen biedt ze kraanwater aan. Want: ‘we zijn in Nederland, daar kan dat toch gewoon.’ En zo is het. Het nagerecht van het truckersmenu moet dan nog komen. Toe is er vla of yoghurt. ‘Of een vlaflip’, grapt een van ons. Het brengt haar niet van haar stuk. Twee minuten later staat er een vlaflip op tafel. Aardbeiensiroop, vanillevla en yoghurt in een hoog glaasje. Het is wat het is, en meer hoeft het ook niet te zijn.

Ach, waren alle wegrestaurants maar als De Rotterdammer. Hier wordt gewoon gekóókt. Het is een wegrestaurant waar je voor omrijdt, of expres voor op pad gaat. Op weg naar uierboord, bloedworst met appel of draadjesvlees. Start de motor maar alvast.

 

Brasserie De Rotterdammer
Botlekweg 107
3197 KA Botlek Rotterdam
Tel. 010-7200900
www.brasseriederotterdammer.nl

Open: ma t/m vr 11:00- 23:00
Prijzen: voorgerechten €4,50 – €12,50, hoofdgerechten €14,50 – €19,50
Bijzonderheden: Truckersmenu €16,50, kraanwater, gratis parkeren