Een theecollectie die zijn weerga niet kent

Theemaas

Als je even niet meer bij Theemaas bent geweest, vergeet je bijna hoe lekker het er ruikt. In de koffie- en thee specialiteitenwinkel komt de geur van yunnan, jasmijn en earl grey je tegemoet, vermengd met een vleugje espresso.

Volgende week precies 19 jaar staan Bartho van Meggelen en Nancy van der Elst in hun zaak aan de Karel Doormanstraat – die met de kenmerkende oranje theebussen. Klanten komen van heinde en verre. Bartho: “We hebben 200 theesoorten en ongeveer 60 soorten koffie. Een dergelijk aanbod van zulke kwaliteit vindt je nergens anders in de Benelux. We hebben zelfs een klant uit Brussel die een paar keer per jaar naar Rotterdam rijdt voor zijn thee.”

Híj werkte ooit bij de technische dienst van Boijmans, zíj had al veel ervaring in speciaalzaken. Samen verdiepten ze zich steeds meer in de fascinerende wereld van koffie en thee, om uiteindelijk in 1999 Theemaas te openen. “Ik vind het het leukst om mensen te adviseren bij hun aankoop. En nog steeds leren we zelf dingen bij.” Bartho vult aan: “Nancy verdiept zich nu in de cultivars, de verschillende theeplanten. Er zijn er meer dan vijfhonderd.”

Op de bussen staan mysterieus klinkende namen als Margarets Hope In Between, China Snow Bud, Golden Monkey King en Droom van Rotterdam. Voor elke thee hebben Bartho en Nancy thee-spijs suggesties. De vergelijking met wijn dringt zich op: verschillende gebieden, soorten, oogstjaren en productiemethodes leveren allemaal hun eigen smaak op. Theemaas heeft ook, net als wijnafficionados, een aantal klimaatkasten om bijzondere theeën goed te kunnen bewaren. Daarin liggen vooral matcha en pu erh theeën. Nancy: “We hebben pu erh van zes verschillende bergen in Yunnan, de Chinese provincie waar deze thee gemaakt wordt. En allemaal smaken ze anders.” Bartho: “Je proeft zelfs verschil tussen verschillende hellingen.”

Pu’erh thee in de klimaatkast

Hij trekt allerlei bussen open om de verschillende theesoorten te laten zien en ruiken. Dunne, puntige groene blaadjes die ruiken naar pasgemaaid gras (gyokuro asahi uit Japan), boterige pu erh uit 2006 (een uitmuntend jaar), tot de bedwelmende bloesembolletjes van jasmijnthee. Tijdens ons gesprek neemt Nancy een telefoontje aan. Verheugd hangt ze op: “Deze week komt de Darjeeling first flush binnen!” Deze eerste pluk van de thee uit de Indiase streek Darjeeling is maar beperkt verkrijgbaar. Het is iets waar liefhebbers echt naar uitkijken. Nancy: “Het is zwarte thee, maar de smaak is vrij licht en neigt meer naar groene thee.” De beaujolais van de theewereld, zou je het kunnen noemen, een echte seizoensdelicatesse.

Bij Theemaas is zo veel moois te ontdekken. En dan hebben we het over de koffie nog niet eens gehad, of over de keramiekexpo’s, en de verzameling koffiepotjes en thee-attributen. Er zit maar een ding op: zelf een kijkje nemen.

Theemaas
Karel Doormanstraat 469
3012 GH Rotterdam
010-411 12 13
www.theemaas.nl
@theemaas

BewarenBewaren