Tafel op Zuid

Liefde voor Zuid gaat door de maag

In het weekend van 25 en 26 maart 2017 konden kunnen nieuwsgierige foodies aanschuiven bij de Tafel op Zuid op het Deliplein. Rondom een demokeuken proefden telkens 50 mensen gratis van de creaties van getalenteerde Rotterdam Zuid-chefs van zaken als Las Palmas en Allure. Daarnaast waren er pop-up restaurantjes, waarin onder andere Obba, Booij Kaasmakers en Rotterdamsche confituur hapjes verkochten.

Ik sprak de organisator en enkele chefs van te voren over hun bijdrage aan de Tafel op Zuid:

Brendo Festen, een van de organisatoren van het tweedaagse foodfestival, licht de keuze voor Zuid als locatie toe: “Er zijn in de stad veel culinaire evenementen, maar die zijn bijna altijd op de noordoever. En dat terwijl je op Zuid ook heel lekker kunt eten.” Het Katendrechtse Deliplein, met al zijn restaurantjes, is daar het levende bewijs van. “Deze plek weten mensen inmiddels te vinden. Vanuit hier kun je mensen kennis laten maken met de rest van Zuid.” Als de eerste editie van Tafel op Zuid een succes is, gaat het festival toeren langs andere wijken in Zuid, om ze bekender te maken. Liefde gaat nu eenmaal door de maag.

We voelen ons een beetje ambassadeurs van de wijk

Dat is precies een van de redenen waarom Frank Hanssen en Renate de Klein van Sharp Sharp kozen voor Zuid als vestigingsplek. Al hun biologische, veganistische suikervrije gebakjes worden in de bakkerij annex cakebar op de Hillelaan gemaakt. Hanssen: “We voelen ons een beetje ambassadeurs van de wijk, die erg in opkomst is. Dat we nu niet midden in het centrum zitten maakt voor ons niet uit. We zitten hier aan de poort naar de Afrikaanderwijk en geven graag tips over de omgeving.” Voor Tafel op Zuid maakt SharpSharp voor de verandering geen gebak, maar een dessert. “Dat maken we met louter plantaardige ingrediënten. Het mocht zo gek mogelijk, dus wie weet.”

Een beetje hardcore, maar als je dan toch naar Zuid komt moet je wel ergens voor open staan

Voor chef Remco van de Lagemaat is het een thuiswedstrijd. Zijn Bistrot du Bac ligt aan het Deliplein. “In mijn pauze steek ik even de straat over om een kookdemo te geven.” Hij kiest voor vol au vent (ragout in bladerdeeg), maar dan anders: “Ik ga aan de slag met hanenkammen, eendenmaagjes, rivierkreeft, noem maar op. Een beetje hardcore, maar als je dan toch naar Zuid komt moet je wel ergens voor open staan.”

We brengen Chinatown weer even terug op de Kaap

Chefs Marnix Benschop en Alexander Wong, oftewel Nixy en Lexy, brengen de Chinese keuken weer naar de Kaap. Ze geven een klein voorproefje op hun nieuwe Chinese restaurant. Die zaak komt weliswaar op de West-Kruiskade, maar een link met Zuid hebben de heren zeker. Benschop kookte enkele jaren bij de Matroos en het Meisje, Wongs ouders hadden vroeger Chinees restaurant Malakka op Zuid. Benschop: “Katendrecht was van oudsher de Chinese wijk van Rotterdam. In onze pop-up bij Tafel op Zuid maken we onder andere loempia’s gevuld met pekingeend. Zo brengen we Chinatown weer even terug op de Kaap.” Heeft Benschop nog tips voor wie Zuid verder wil ontdekken? “De Afrikaandermarkt. Dat is nog een gewone, echte markt. Daar zie je Poolse en Afrikaanse families hun weekboodschappen doen. Als je die tassen ziet weet je: daar gaat flink gekookt worden!”