Recensie Café Rotterdam

Gesandwiched tussen giganten

Het is dat we na al die jaren de weg wel weten naar Café Rotterdam, anders hadden we goed moeten zoeken. In de steeg tussen de Cruiseterminal en De Rotterdam zou best wat meer uitgepakt kunnen worden voor extra zichtbaarheid. 

Het is hard nodig, want binnen tellen we vijf bezette tafeltjes. En dat terwijl zowel decor als eten een bezoek zeker waard zijn.

Even zoeken naar het juiste concept was het ook. Na de jarenlange sluiting van Café Rotterdam, tijdens de bouw van Koolhaas’ De Rotterdam, werd de zaak in 2015 weer heropend, om een krap jaar later alweer een restyling te ondergaan. De thonetstoeltjes maakten plaats voor comfortabele gestoffeerde stoelen in Deense jaren-vijftig look, op de tafels linnen tafelkleden. Het accent van hapjes en borrelen naar ‘echt’ lunchen en dineren.

De sfeer is stads, chique maar warm. En natuurlijk is er dat weergaloze uitzicht over de Nieuwe Maas en de skyline van Rotterdam. Toch? Nou, niet altijd…

uitzicht cafe rotterdam aida

Donderdag, Aida-dag

Wij bezoeken het restaurant op donderdag, de vaste aanlegdag van het cruiseschip Aida. Zo’n uitzicht op een schip is anders, maar toch ook vermakelijk. We gluren naar de cruisegangers op hun balkonnetjes, en zo nu en dan zoeft er iemand in zijn zwembroek voorbij in de wildwaterbaan.

amuse cafe rotterdam maisLang kijken we er niet naar, want aan tafel gebeuren veel spannender dingen. De amuse van mais, miso en mosterd is geraffineerd en bedrieglijk in zijn eenvoud. In de romige maismousse is de miso op de achtergrond aanwezig, de gebrande mosterd zorgt voor krokant en pit.

Krabcocktail 2.0

Ook voor de voorgerechten blijven we graag aan wal. Vooral het gerecht met krab is een voltreffer. Deze krabcocktail 2.0 , geserveerd in een leeg krabbenpantser heeft een fris-zuur tomatenschuim, mooi krabvlees en basilicummayo. Ieniemienie croutonnetjes brengen extra kraak en smaak. De eendenlever met makreel is een bijzondere combinatie die goed uitpakt. Samen met de tartaar van makreel proef je juist meer romige leversmaak. Klein verbeterpunt is watermeloen: in deze grote hoeveelheden overheerst het zoet.

cafe rotterdam lever watermeloen makreel

Origineel is de heerlijke verse pretzel die we als brood op tafel krijgen (en dat komijnpoeder-op-de-boter-idee lenen we graag voor ons eigen borrelhaprepertoire).

Boterzacht

De hoofdgerechten zijn ook geslaagd, al halen ze het uitzonderlijke niveau van de voorgerechten niet. De net een tikkie te doorbakken Barbarie-eend ligt op een smakelijke citrusolie. Daar hadden we best meer van willen zien. Het garnituur van polenta, romanesco en artisjok is in orde. Bij de boterzacht gekonfijte scholfilet ligt een smakelijke gamba die net aan-gaar is gegrilld. Samen met de puree en schuim met een nauwelijks waarneembare sherrysmaak zijn dit vrij veel zachte smaken en structuren bij elkaar. De groene asperge en een heerlijk dun wafeltje met komijn zorgen voor een kleine bite.

cafe rotterdam vis cafe rotterdam eend

Rabarberseizoen

IMG_8527De desserts vallen een beetje tegen. Mooie bereidingen van aardbei worden weggespeeld door te heftige gin-tonic granité, en bij het rabarbertaartje dat elke rabarbersmaak mist (het is ook wel erg ver buiten het rabarberseizoen) maakt alleen het fluweelzachte lavendelijs indruk.

Al met al wordt er uitstekend – degelijk en toch spannend – gekookt door de jonge chef-kok Merijn Sips en zijn team. Ook de bediening was goed op dreef. Hopelijk was de rustige avond die wij troffen een momentopname, want deze versie van Café Rotterdam verdient een groter publiek, wat het uitzicht van de dag ook mag bieden.

 

Café Rotterdam
Wilhelminakade 699

3072 AP Rotterdam
Tel: 010 290 8442
www.caferotterdam.nl