In de kaashemel van Marijke Booij

'Zonder koffie geen goede kaas.'

Is ambachtelijk kaasmaken nog wel rendabel in deze tijden van hyperefficiënte massaproductie? Ja! Zegt Marijke Booij van Booij Kaasmakers volmondig. Op de boerderij van haar ouders stortte de jonge Streefkerkse zich met hart en ziel in het ambacht.

En dat terwijl ze lange tijd absoluut geen kaasmaker wilde worden. “Ik zag hoe hard mijn ouders moesten werken. Daarom koos ik voor de Hogere Hotelschool in Maastricht. Maar toen mijn vader me vertelde dat ze wilden gaan stoppen met de kaasmakerij vond ik dat toch zonde.

Ik ben er in gestapt, maar wilde het wel op mijn manier doen. Als je jong bent, denk je dat je het beter weet hè? Ik merk nu dat ik uiteindelijk toch vaak uitkom bij de manier waarop mijn ouders kaas maakten.”

In Streefkerk gaat Marijke ’s ochtends vroeg aan de slag, vaak samen met vader Martien. Moeder Betsy runt de boerderijwinkel. Marijke: “Die vroege ochtend is mijn favoriete moment van de dag. Dan valt het licht zo mooi op de opgeroomde melk. Prachtig hoe de messen daar doorheen snijden.”

marijke booij kaasmaken wrongel

De melk scheidt zich in wei (het vocht) en wrongel (de vaste bestanddelen). Als de wrongel even moet rusten is het tijd voor een korte pauze en wordt er koffie gedronken. De lijfspreuk van Martien is dan ook: “Zonder koffie geen goede kaas.”

Tijd is een belangrijke factor bij het kaasmaken. Marijke: “Ik richt me vooral op kaas die oud op zijn best is. Goede Goudse moet in balans zijn tussen zoet, zuur, zout en een bittertje.”

Dit jaar werden de inspanningen van de familie Booij beloond. Hun kaas werd uitgeroepen tot beste oude Goudse boerenkaas van Nederland bij de Cum Laude Awards, een keuring van ambachtelijke kazen en zuivel.

Het uitzicht vanuit de kaasmakerij.
Het uitzicht vanuit de kaasmakerij.

Op haar lauweren rusten zal Marijke echter niet. Daar zorgen enkele grote veranderingen in het familiebedrijf wel voor. De koeien van de familie verhuisden onlangs met Marijkes broer mee naar Drenthe, waar meer ruimte voor zijn melkveebedrijf was. Sindsdien mag de kaas van Booij geen boerenkaas meer heten. Dat mag alleen als je kaas maakt van eigen melk.

Met een knipoog noemt Marijke haar kaas daarom nu Buurenkaas: met melk van buurman Arjen. “De melk van zijn koeien is de kaashemel. Die koeien staan nu dag en nacht buiten en eten veel gras.” Ook wordt de kaasmakerij uitgebreid met een grote ontvangstruimte voor proeverijen. Daarnaast maakt Marijke nu ook geitenkaas.

Een versgemaakte kaas met sechuanpeper.
Een versgemaakte kaas met sechuanpeper.

Eerder ontwikkelde ze al samen met topchef Francois Geurds een kaas met sechuanpepers. “Zijn restaurant was het eerste restaurant in Rotterdam waar ik aan leverde. Inmiddels zijn dat bijna 30 zaken.” Ook roodkorstkazen en blauwschimmelkaas staan op haar planning. Geen kaas is haar te dol. “Mijn hele leven is kaas. Als ik ’s avonds thuiskom van een dag kaasmaken, trek ik de koelkast open voor een lekker stukje kaas.”

 

De kazen van Booij zijn te koop in de Fenix Food Factory (di t/m zo), op de Rotterdamse Oogstmarkt (elke 1e en 3e zaterdag van de maand op het Noordplein) en in de boerderijwinkel: Middenpolderweg 63, Streefkerk (do t/m zaterdag). 
Booij organiseert regelmatig proeverijen. 
Kijk op www.booijkaasmakers.nl voor meer info.