Snelle filmfestival eettips, de 2016 editie

feeding the tigers

Waar eet je goed en snel tijdens het IFFR?

 

Omdat je het op de m&m’s van de Pathé niet lang volhoudt en naar de mac gaan zo sneu is: hier een lijstje met eettips voor de fanatieke festivalganger. Dit is een update van de lijst die ik twee jaar geleden maakte. Nieuwe aanwinsten in de stad (en dat zijn er veel) staan per gebied bovenaan. Ik ben vast nog toffe zaken vergeten dus ga vooral ook zelf lekker op jacht, tijgers!

Omgeving Pathé/de Doelen/Schouwburg

In de Doelen
Restaurant, café en koffiebar ineen. Stijlvolle brasserie, met goed eten (zie deze recensie). Tijdens het festival hebben ze een speciale snelle kaart.
Schouwburgplein 52, 8:00- 01:00

Sugo
Pizza al taglio, oftewel plaatpizza’s te over, 10 tot 20 verschillende soorten per dag. Voor amper 5 euro heb je een stuk pizza (geknipt met een schaar) en een drankje. Supersnelle en smakelijke aanrader.
Aert van Nesstraat 20, zo-do 11:00-21:00, vr & za 11:00-22:00

EngelsIMG_0737
Sinds de verbouwing en overname is hier van vergane glorie geen enkele sprake meer. Moderne brasserie en grand-cafe in hedendaagse jarenvijftigstijl. Betere eggs benedict dan hier proefde ik nog nergens in 010.
Stationsplein 45, dagelijks 09:30 – 21:30 (keuken)

Lilith
Over eggs benedict gesproken, die van Lilith waren ook erg goed. Dit is het nieuwe ontbijt- en brunchzaakje van Charlie’s Kitchen. Op de kaart o.a. eiergerechten, pancakes en blini’s. Koffie, krantje erbij…
Mauritsstraat 217, open: vroeg

Lebkov
Pal naast het centraal station. Goede koffie en sandwiches (voorverpakt, handig voor in de bios!), vooral die met geitenkaas en appelstroop is het loopje vanaf Pathé waard.
Stationsplein 50, ma- vr 06:00- 20:00, za- zo 07:00- 19:00

Soi 3IMG_3250
Thais eettentje op de West-Kruiskade. Het kleine broertje van het Kaapse Deli Bird (zie hieronder), dus een echte aanrader
West-Kruiskade 63a, ma-zo 8:00-22:00

Fam. Schipper Patat
Deze frietkraam staat op het Schouwburgplein, pal tegenover het festivalkantoor. Heel wat hongerige medewerkers van het filmfestival hebben nieuwe krachten opgedaan met de patat van ‘friturologisch instituut’ Schipper. Vergeet Bram, dít is de frietenkoning van de stad.
Hoek Korte Lijnbaan/Karel Doormanstraat. Openingstijden ??

Tai Wu
Al jaren de hangout van de ware festivaltijger. Vanwege de ruime openingstijden kun je er ook na je film nog terecht. De bediening neem je voor lief (is die nou bot of gewoon heel efficiënt?) want de sfeer en het eten maken veel goed. Aanrader: de gestoomde oesters en de aubergine hotpot.
Mauritsweg 24-26, ma-za 12:00 – 2:00. Zo: 12:00 -1:00

De Lange Muur
Ook een fijne Chinees, in het halfronde pand aan het Kruisplein. Voor als je geen zin hebt in de all you can eat sushi/dimsum/pho formules die er nu ook zitten. Aanrader: de salade van eend met kwal. Ja, echt.

tiger-foodCinerama en omgeving

Hamburg
Hamburgerstraat, zo wordt de Witte de Withstraat tegenwoordig ook wel genoemd. Gin-tonicboulevard zou een andere goede naam zijn. Keuze te over voor vleesfanaten. Bij Hamburg ook vegetarische burgers, overigens. Vlakbij zit Ballroom, die doet in gehaktballen. Met gin-tonics, uiteraard.
Hamburg: Witte de Withstraat 94b, ma-do 16:00-23:00, vr-zo 12:00-23:00

Warung mini
Is al 25 jaar een van de favoriete snack-adressen van stappend Rotterdam. Onlangs ging het rustiek gestuucte balkenplafond eraan voor een update naar deze eeuw. Het eten bleef gelukkig hetzelfde. Probeer de saotosoep of gevulde bara’s eens. Pas op voor de gele sambal.
Witte de Withstraat 47, ma-do 11:00-0:00, vr, za 11:00- 06:00, zo 16:00-0:00

IMG_0792Hung Kee
De enige echte nachtchinees van de stad. Meer hoef je daarover niet te zeggen. Saté, bamisoep, eend en alles waar je maag na een avond film (en drank) om schreeuwt.
Witte de Withstraat 61b, ma-zo 16:00- 05.30

Dertien
Lokale, eerlijke, eigenzinnige gerechten uit de houtoven. Ook schuwen chefs Pepijn en Remco het fermenteren, roken en inmaken niet. Tijdens het festival : drie gangen (kiezen uit het enorme bord aan de muur) in 1 uur tijd, voor 28 euro.
Schiedamse Vest 30 woe, do, vr en ma 15.00 – 24:00, za en zo 13:00 – 24:00.

Gusto
Grote zaak (dus altijd snel een plekje), goed Italiaans eten. Verse pizza’s, pasta’s en alles wat daartussen in zit.
Schiedamse Vest 40, dagelijks v.a. 15:30

Hopper
Bij Hopper nemen ze koffie heel serieus, en lekker eten al net zo. Zelfgebakken zuurdesembrood, zelfgemaakte soepen. Perfect voor lunch of klein hapje tussendoor, als je het niet erg vind om tussen bebaarde hipsters met hun macbooks te zitten tenminste. Alleen overdag geopend.
Schiedamse Vest 146, ma-vr 08:45-18:00, za 10:00-18:00

Ter Marsch & Co.
Bij Ter Marsch kun je borrelen en eten, bijvoorbeeld een broodje pulled pork, verse frieten en caesar salad met boerderijkip. Misschien wat minder geschikt voor vegetariërs, want goed vlees staat hier centraal. Zit op de plek waar fervente stappers zich Spooky nog wel kunnen herinneren.
Witte de Withstraat 70, open van 12:00- 22:00 (za en to tot 23:00), bar tot laat.

LantarenVenster en omgevingcoffee tiger

Fenix Food Factory
Het beste van Rotterdam en nabije omstreken in een oude havenloods. Borrelplankjes, streetfood, Kaapse brouwersbier, brood van Jordy, Meneer Tanger, koffie, cider, frieten, paté, worst, kaas…wat kun je eigenlijk niet krijgen in de FFF? Alles van lokale makers.
Veerlaan 19d, wo-za 10:00- 23:00, zo 12:00-23:00

Burro e salvia
Italiaanse traiteur met eigen verse pasta, die ze in de winkel maken. Naast afhalen sinds kort ook lunch! Pasta en een drankje voor 10,90. Wat dacht je van geitenkaas-walnoot tortelloni met bolognese saus? Of ravioli met boter en salie? Ook zoetigheden en espresso.
Delistraat 16, woe- zo 11:00-19:00

Visrestaurant KAAP
Deze Kaapenezen hebben een speciaal snel festivalmenu: een driegangenmenu in 45 minuten! Marokkaanse vissoep, moules-frites of vis van de dag, en citroentaart toe. Op het Deliplein, waar anders?
Delistraat 48, woe t/m za vanaf 17:30 uur, zo vanaf 12:00 uur

Zeeuwse meisjes
Vintagewinkel, expo en koffiezaakje ineen. Uiteraard serveren de meisjes ook echte Zeeuwse bolussen, met grote klont boter – als je durft.
Sumatraweg 13b, wo: 12.00 – 17.00, do t/m zo: 10.00 – 17.00 uur

Deli Bird
Op het Deliplein barst het van de fijne eettentjes (Matroos en het meisje, Bistrot du Bac, Kwiezien). Reserveren is bij de meesten echt nodig, maar wie weet heeft Deli Bird, de beste Thai van de stad, nog een plekje voor je over. Afhalen kan er altijd: een paar deuren verder zit de take away. Dus neem je Tom kha mee naar de bankjes op de Rijnhavenbrug en slurp ‘m daar op. Met dat uitzicht heb je eigenlijk geen film meer nodig.
Delistraat 46c- 44a, di t/m zo 17:00-21:30

Kopi Soesoeveggie tiger
Ook aan het Deliplein. Ontspannen koffie en lunchzaakje, sympathieke mensen, fijne koffie, goede tosti’s en zo mogelijk nog betere muziek. Zelf een plaatje draaien mag er ook.
Sumatraweg 15, di- do 10:00-18:00, vr-za 10:00-00:00, zo 11:00-19:30

Hotel New York
Blijft een machtige plek. Goed voor zowel een uitgebreid plateau fruits de mer als een snelle hap. Hoe vol de enorme zaak ook zit, de omloopsnelheid is hoog dus er kan altijd wel iemand bij. Als je aangeeft dat je haast hebt, is er meestal veel mogelijk. De nieuwe Basement, in de kelder dus, is een klassieke cocktailbar annex brasserie verrezen. Goede droge martini’s! Koninginnehoofd 1, dagelijks 7:00 – 01:00