Recensie Aloha

Restaurantrecensie Aloha, De Gouden Pollepel, eerder gepubliceerd in AD/Rotterdams Dagblad, 8 juni 2016

Een warm bad

Het weer is verre van tropisch en het is ook nog eens maandagavond, niet de meest bruisende dag om uit te gaan. Dat het dan toch nog gezellig aanvoelt in Aloha zegt veel over de sfeer en inrichting van het recent verbouwde restaurant in het voormalige tropisch zwemparadijs Tropicana.

Talloze kamerplanten zorgen voor een zomers buitengevoel. Tussen de rotspartijen van de oude wildwaterbaan scharrelen zelfs schildpadden. Zitjes met vintagemeubels brengen een knusse jaren zeventigsfeer, aangevuld met wat Dynasty-allure. De kachel is aan, de koffiebrander ratelt: die regen buiten doet ons niks.

voorgerecht vega Alohaonweerstaanbaar

We kunnen diverse kleinere gerechtjes van de kaart bestellen, maar wij laten ons verrassen door een aantrekkelijk geprijsd driegangenmenu (29,50). Minibietjes met steel (die zich erg lastig laten snijden) trappen het menu af. Een flinke plak smeuiig gegrilde aubergine, kruidenhummus, rauwe witlof en groene kruidensaus maken het een gevarieerd een aardig groentengerechtje met een midden-oosterse tint.

Het andere voorgerecht is ronduit zalig. Van de zwarte rijst en chili met gestoofde sepia (inktvis), avocado crème, cashew nootjes en een kerrie-olie kun je blijven eten. Een zachtgegaard ‘65 graden eitje’ maakt het geheel helemaal onweerstaanbaar.

hoofdgerecht vlees Alohabotjesgedoe

Ook bij de hoofdgerechten spelen groenten de hoofdrol. Dit keer wat minder fusion, meer Hollands getint. Geroosterde witte asperges, een frisse pompoenpuree en zilte lamsoor vormen de basis voor zowel het vlees -als vegetarische gerecht. De vleeseter krijgt er een gestoofd kwartelpootje en krokant gebakken kwartelborstje bij. Het is geen grote vogel die kwartel, dus veel vlees is het niet. De bereiding ervan is goed, al vind de heer in het gezelschap het “teveel botjesgedoe voor een man”. De korianderbloemen als garnering zijn mooi maar werken qua smaak minder goed.

hoofdgerecht vega AlohaDe vegetarische variant krijgt er verse doperwten, gebakken aardpeer en – verrassend – bramen bij. Al met al zijn het veel zachte smaken en structuren, we missen nog iets krokants en stevigs. Kleine bundelzwammen gemarineerd in o.a. steranijs vormen vrolijke smaakaccenten.

Even stil

Het dessert is het hoogtepunt van de avond, ook al klettert de regen inmiddels tegen de ramen. Appelsorbetijs op een romige dragon-kokos romanoff: Het is zo’n gerecht waarvan je midden in een zin stil valt. Verrassend, verfrissend en vertroostend. Gedroogde appel, walnoot en basilicum geven extra stijl en bite. We vechten om de laatste hapjes van het gedeelde bordje. We zouden er bijna het kaasgerechtje door vergeten. De robbiola, zachte rauwmelkse geitenkaas uit Italie is ook aardig. Vooral de honing met gemalen koffie uit eigen branderij is bijzonder . Al werkt het met cheddarkaas (zoals het gerecht ook op de borrelaart staat), nóg beter.

licht en gevarieerd

interieur Aloha1Met nog een laatste compliment aan de aardige dame van de bediening, die de gerechten met enthousiasme en kennis toelicht, sluiten we de avond af. De heer in ons gezelschap, een fervent hardloper, is blij met het lichte, gevarieerde menu. “Ik heb echt het gevoel dat ik er morgen goed op kan trainen,” luidt zijn tevreden conclusie.
De minder sportieve helft van dit Pollepel-gelegenheidsduo is vooral blij met de verrassende smaakcombinaties en hoge feelgood factor van de gerechten.
Liefhebbers van een grote lap vlees en de schaal frites met mayo zullen bij Aloha waarschijnlijk minder van hun gading vinden – al zijn de frites als bijgerecht te bestellen.

We fietsen door regen en onweer drijfnat naar huis, maar verheugen ons op toekomstige zonnige bezoekjes aan het grote terras. Al bewijst Aloha zich ook in minder tropische omstandigheden met gemak als geweldige plek. Laat die Hollandse zomer maar komen.

 

Aloha Bar
Maasboulevard 100, Rotterdam

Tel. 010-2108170
www.alohabar.nl open: Donderdag 12.00 uur – laat Vrijdag 12.00 uur – 01.00 uur Zaterdag 12.00 uur – 01.00 uur Zondag 12.00 uur – laat Maandag 12.00 uur – laat