Recensie District A

Pho en spring rolls
RESTAURANTBESPREKING  District A, gepubliceerd in AD/Rotterdams Dagblad,  1-6-2016

Een goede vlees-Vietnamees

Tegenwoordig zijn er talloze informele, kwalitatief goede eetgelegenheden in de stad waar de klassieke menustructuur voor/hoofd/na niet op van toepassing is. Je kunt er in ongedwongen sfeer dineren, lunchen of zelfs ontbijten. Of een tijdstip daartussenin -ook wat dat betreft kan alles tegenwoordig.

Een andere trend is Vietnamees eten. Dat stond vorige week al in uw krant. Bij District A komen beide ontwikkelingen samen.

District A is een Vietnamese streetfood-bar in de Aert van Nesstraat. Het zit naast pizza-met-een-schaar-Italiaan Sugo, ook al zo’n fijne zaak waar je even snel wat eet, maar dan wel goed.

baarden, tattoos en hippe mutsjes

Een van de eigenaren heeft ook de sneakerwinkel Woei op de Hoogstraat. Het publiek overlapt aardig: Jong, urban, met goede sneakers. In de keuken zien we jongens met baarden, tattoos en hippe mutsjes. De afgebikte-bakstenenmuur maakt de hipsterbingokaart vol. De sfeer is prettig ongedwongen. Deze avond klinken louter golden oldies als Sonny and Cher en Waterloo Sunset uit de luidsprekers, dus ook minder jeugdigen kunnen zich thuis voelen.

Bao
Bao

De Bahn mi (6,-) zit tussen Surinaams broodje en baguette in. Rijkelijk belegd met drie verschillende soorten varkensvlees. Een groffe, glanzende mortadella, zachte ‘jambon’ en langzaam gegaarde stukjes vlees. Geraspte wortel, lenteui en koriander maken het fris, de garnalenpasta brengt het hartige component en enkele rode pepertjes zorgen voor de pittige toets. De gestoomde bao (€4,50), beklijft een stuk minder. Een snel afgekoeld eenhapsbroodje met weliswaar zeer smakelijk, mals en toch krokant rundvlees en verse groenten (ook hier vooral wortel en komkommer), maar verder wat flauw.

servetten hard nodig
Kokoswater met lychees
Kokoswater met lychees

We drinken er kokoswater bij, dat als een cocktail gepresenteerd wordt met veel ijs, lychees en geschaafde kokos. We hadden er graag nog een besteld, maar dat is niet gelukt. Ook de broodnodige extra servetten (zonder morsen eten is hier lastig) blijven lang weg. De dame van de bediening is stuurs en traag. Ter verdediging: ze moet het in haar eentje rooien, terwijl er we maar liefst vijf mannen in de keuken tellen (voor een kaart met 7 gerechten). Daar zouden wij ook niet zo vrolijk van worden.

kraakvers
Salade met kip
Salade met kip

Het kroonjuweel van de Vietnamese keuken is pho, een milde rijstnoedelsoep met o.a. steranijs en kaneel, tauge en limoen. Ook in dit gerecht springt het vlees eruit. Er zijn dunne plakjes gegaard vlees en ook rauwe bief die gaart in de soep. De bouillon zelf mist wat diepgang en heeft de bijgeleverde sriracha (hete saus) echt nodig.
Verder is alles kraakvers, net als bij de salade, die we in de kipvariant bestellen. De rijstnoedels, verse groenten, pinda’s, loempia’s en een frisse dressing zijn samen al goed, maar de kruidige kip in krokante geplukte stukjes is fantastisch. Zowel soep als salade kosten overigens €12,50. Er zijn in Rotterdam goedkopere zaakjes in deze categorie.

lauwe ijskoffie

Dan zjn er nog de Goi Cuon, de spring rolls van rijstevel. Die zijn flink, bevatten veel noedels en hebben een krokante verrassing. Munt geeft ze pit en bite. Alleen is de pindasaus te zout, en te dik om goed te kunnen dippen. Een toetje was er niet, dus sluiten we af met Vietnamese ijskoffie met gecondenseerde melk, die helaas lauw is.

Voor zo’n 15 euro eet je hier je buik rond aan verse, prima bereide Vietnamese gerechten. Nu nog even net zoveel aandacht en liefde naar de bediening als naar de vleesbereidingen, en dan is District A een blijvertje.

 

District A
Aert van Nesstraat 22
3012 CA ROTTERDAM
www.districta.nl
open:  zondag t/m woensdag 11:00 – 23:00, do t/m zondag 11:00 – 01:00