Recensie Vroesenpaviljoen

* Winnaar Gouden Pollepel AD/Rotterdams Dagblad 2016-2017 *

Het Vroesenpaviljoen is de winnaar van de Gouden Pollepel van het AD/Rotterdams Dagblad 2016-2017. Lees hier het artikel over de winnaars.

[Recensie AD/Rotterdams Dagblad 17-5-2017:]
Om ons heen is het weelderig groen, vogels zingen, een sportvisser haalt de ene karper na de andere uit het water. Dit alles, en nog goed eten voor een vriendelijke prijs ook.

Aha, team Pollepel is zeker even de stad uit? Niets daarvan. We zitten midden in de stad. In het Vroesenpark om precies te zijn. Sinds 2015 heeft het park een fijne hangout in de vorm van het Vroesenpaviljoen. Dat je daar ook uitstekend kunt eten – ook ’s avonds – weet nog lang niet iedereen. Tijd om daar verandering in te brengen, want wat een leuke kaart hebben ze hier! Chef Laurence van Bergeijk gebruikt seizoensproducten en scharrelvlees, werkt met lokale producenten en maakt veel zelf. Limonades, vissoep of runderstoof bijvoorbeeld. Pretentieloze, huiselijke gerechten voor een schappelijke prijs.

De theorie zit goed, nu komt het aan op de uitvoering. Ook die zit wel snor, mede dankzij de ontspannen en attente bediening. De ober komt spontaan de fles wijn nog even laten zien als we verbaasd zijn over de ontzettend bleke rosé (een pinot grigio, die overigens erg lekker is).

De aspergesalade met zachtgekookt ei, jonge aardappels, zeekraal en raapstelen is de lente op je bord, zij het een tikje onuitgesproken van smaak.

Het duvels-eitje
Het duvels-eitje

Het Duvels-eitje is een borrelgerechtje dat tijdelijk op de kaart staat ter gelegenheid van de tentoonstelling Gek van Surrealisme in Boijmans. Naast een flesje Duvelbier bestaat het uit een zachtgekookt eitje in zwart broodkruim met gefrituurde ansjovisjes. De andere helft van de eierschaal is gevuld met een uitstekende bisque. Op elkaar geserveerd vormen de eitjes een ‘duveltje’ met hoorntjes. Een creatief, grappig en smakelijk gerechtje. (Kijk, sterrenchefs van het surrealisme diner in Boijmans: Zo kan het ook! En dat voor maar €5,50.)

Voor de hoofdgerechten verhuizen we naar binnen, waar ook de bewonersvereniging en de lokale afdeling van een politieke partij vergaderen. Ook dat hoort bij het paviljoen, dat een buurtfunctie heeft. Gelukkig is dit voor de eters inmiddels minder storend – het restaurantgedeelte is recentelijk uitgebreid.

 

 

IMG_7529De mooi op de graat gebakken schol met aardappelpuree en seizoensgroenten is zoals je het eigenlijk aktijd zou willen zien. Enige minpuntje is hier het gebrek aan zout op vis en puree, maar dat is eenvoudig opgelost. Bovendien helpen de sauce vierge (olijfolie, citroensap, tomaat en in dit geval ook kappertjes en olijven) en het groentegarnituur ons aan extra smaak: we begroeten opnieuw de zeekraal, ditmaal in gezelschap van zijn zilte buur lamsoor en dubbel gedopte tuinboontjes. Erbij krijgen we een bordje voor de graten, plus een kannetje kraanwater. Aardig.

IMG_7530

Het vegetarische gerecht is door de Midden-Oosterse insteek rijker aan smaak. Stukken boterzacht gegaarde aubergine met kruidige olie, feta, granaatappel op zachte bulgur. Met geroosterde wortel, ui en lamsoor erbij zijn ook hier de groenten geen sluitpost. Zo smakelijk krijg je het op je meeneem-barbecue in het park niet voor elkaar.

De toetjes leken een uitgemaakte zaak. Er staan er immers maar twee op de dinerkaart. Maar dankzij een tip van de dame van de bediening ontdekten we de verdraaid goede brownie met karamel en crumblebodem. De naam brownie voelt bijna oneerbiedig. Ook erg goed is het dessert van mousse van schapenkaas, citrus, rode biet en geroosterde druiven. Niet mierzoet, en erg verfrissend. Had elk park maar zo’n paviljoen…

 

Dessert met schapenkaas, biet en druiven
Dessert met schapenkaas, biet en druiven

 

Vroesenpaviljoen
Vroesenlaan 60

3039 DZ Rotterdam
Tel 010 700 80 30
www.vroesenpaviljoen.nl