Recensie Loetje

Toen we op de Wilhelminapier die heerlijke geur van moeders Blue Band-jus roken, net als vroeger, waren we verkocht. We moesten en zouden biefstuk gaan eten.

Loetje is al veertig jaar een begrip in Amsterdam. Kroegbaas Loetje Klinkhamer (begin 2017 op 83-jarige leeftijd overleden) ging ossenhaasbiefstukken bakken (juist, in margarine) om de hongerige biljarters in zijn café te voeden. Het sloeg zo aan dat de biljarttafels langzaamaan plek maakten voor eettafels, en biefstukkenkoning Loetje was geboren.

Inmiddels zijn er dertien Loetjes, waarvan de meeste in Noord-Holland. En sinds kort is er dus ook een Loetje in Rotterdam. Dat zo’n oer-Amsterdamse zaak zich uitgerekend vestigt op de locatie van restaurant Ketelbinkie, die straatjongén uit Rotterdam, zullen we maar als ongelukkig toeval zien. Het is ze vergeven ook, want de zaak doet in sfeer gek genoeg erg Rotterdams aan: geen gelul, handen uit de mouwen en gewoon lekker eten.

Natte T

Daarbij helpt het zeker dat we geholpen worden door een heerlijk doortastende en vriendelijke dame met natte t. Die bediening is sowieso een groot pluspunt van Loetje. Ze zijn zeer goed ingewerkt, kennen alle ins en outs van het menu en hebben plezier in hun werk. En dat geeft zo’n enorme zaak (we kunnen de andere kant van het restaurant bijna niet zien, zo groot is het er) de broodnodige persoonlijke touch.

Ferme jongens

loetje biefstukKrijgt het eten bij Loetje net zoveel aandacht als de sfeer? Ja en nee. De biefstukken (17,95 tot 32,45 euro) zeker wel. Ferme jongens zijn het, zwemmend in die inmiddels beroemde plas jus, formaat Rijnhaven. Ze zijn perfect medium-rare gebakken (rare of doorbakken mag ook, biefstukfundamentalisten zijn ze niet bij Loetje) en hebben zo’n lekker bijna-krokant randje en een boterzachte binnenkant. We grepen wel even naar de zoutpot voor net een beetje extra pit, maar dat kan aan ons liggen.

Soppen

Ook fijn zijn de zachte witte boterhammen die je erbij krijgt om de jus op te soppen. En die jus? Tsja…het blijft margarine. De bij- en voorgerechten kunnen nog wel wat extra aandacht en Loetjeliefde gebruiken. De frieten (3,60 euro) zijn aan de melige kant, de mayonaise is van de zoete emmertjes-soort. De appelcompote is aardig, prima voor de 2,50 euro die hij kost.

Loetje garnalenkroketEven daarvoor waren we niet zo onder de indruk van de voorgerechten. De salade caprese (8,25 euro) bevat weliswaar prima mozzarella, maar die berg rucolasla hebben we laten liggen. En de rode driehoekjes van hevig gekruide en daardoor veel te zoute toast lachten die elegante mozzarella keihard in haar mooie Italiaanse gezichtje uit.

Budgetcorner

De garnalenkroket (7,95 euro) in de vorm van een bamischijf helpt het cijfer voor de voorgerechten ook niet omhoog. De schijf is karig gevuld met droge garnaaltjes uit de budgetcorner.

Als dessert namen we een klassieke dame blanche met grote bollen ijs, echte, dikke slagroom dito chocoladesaus.

Kaapse raasdonders

loetje kapucijnersTot slot nog een budgettip: We werden best blij van de kapucijners. Die kaapse raasdondertjes met ui, augurk, veel spek en piccalilly staan als hoofdgerecht op de kaart voor maar 8,95 euro. Wij bestelden voor 4,95 een halve portie als bijgerecht. Ook dat was nog genoeg om een ketelbinkie mee te voeden.

 

Loetje
Antoine Platekade 1013-1021
3072 ME Rotterdam
www.loetje.com