Vijf verborgen schatten op Zuid

Roos Marijn

Patisserie Pette

De restaurants op de Kop van Zuid weet je waarschijnlijk wel te vinden, en het Katendrechtse Deliplein zal voor geen culi nog een geheim zijn. Maar Rotterdam Zuid is zoveel groter, spannender en diverser dan dat. Van oogstrelend gebak tot het goedkoopste driegangendiner ooit.

 

1. DE OUDE PLEK

Chinees eten en de vegetarische keuken? Op het eerste gezicht geen voor de hand liggende combinatie, maar Chinees restaurant De Oude Plek doet het gewoon. Ze hebben een volledig vegetarische menukaart. Daarop staan zoveel creatieve, net-echt lijkende vleesvervangers dat het vegetariërs zal duizelen van de mogelijkheden. Vegetarische inktvis? Babi pangang? Vogelnestje? Check! Een bijzondere plek in een doodgewoon wijkwinkelcentrum in Lombardijen.

De Oude Plek
Pliniusstraat 18
3076 AH Rotterdam

2. PATISSERIE PETTE

*inmiddels is Patisserie Pette gesloten*
Zuiderlingen hoeven voor chique taartjes echt de brug niet over. Sterker nog: voor deze oogstrelende Franse gebakjes, elegante macaroncreaties en dubbeldikke tompoucen zullen mensen uit de wijde omgeving graag naar Zuid komen. In de winkelgalerij van het Entrepotgebouw, het voorportaal van de Jumbo, vind je deze verfijnde patisserie. Het is het enige buiten-Brabantse verkooppunt van het gebak en bonbons van Arthur de Rouw, een van de beste patissiers van Nederland. Pette bakt ook in opdracht en verkoopt brood van Menno, croissants, en zet een lekkere bak Giraffe-koffie voor je.

Patisserie Pette 
Vijf Werelddelen 179
3071 PS Rotterdam

3. LEKKER OP ZUID

IMG_5891
Lekker op Zuid

Deze gezellige delicatessenzaak annex lunchroom is een echt ontmoetingspunt in de Afrikaanderwijk. Volop houdbare en verse producten uit de Balkan: veel hammen en worsten, intrigerende snoepjes, een verzameling ingemaakte groenten om u tegen te zeggen en een lunchkaart waar al die producten op mogen schitteren. Het publiek is zeer gemêleerd, er ligt altijd een krantje klaar om te lezen en bij mooi weer staan de van kratten gemaakte zitjes buiten in de zon. Vriendelijk geprijsd ook. Wij gingen naar huis met een potje kweepeer-walnotenjam en een van de vele soorten ajvar.

Lekker op Zuid
Paul Krugerstraat 89b
3072 GD Rotterdam

4. HOTSPOT HUTSPOT LOMBA

Een goed, lekker en gezond driegangendiner voor maar 7 (zeven!) euro? In Lombardijen, oftewel Lomba, kan dat. Bij Hotspot Hutspot kunnen kinderen na school mee helpen in de tuin, keuken en het restaurant, en zo wat leren over gezond eten. Deze week op het menu: huisgemaakte aardappelsalade met biet, een bio beefburger met eigengemaakt broodje en mayo, en als toetje zoveel watermeloen als je maar op kunt. Nog toffer: voor 14 euro koop je een uitgesteld diner. Daarmee kunnen mensen die het niet kunnen betalen ook eens uit eten. Supersympathiek! Reserveren is verstandig.

Hotspot Hutspot Lomba
t.o. Guido Gezelleweg 24
3976 EB Rotterdam

5. ROOS MARIJN

Roos Marijn
Roos Marijn

Een spoedcursus Vreewijk krijg je er gratis bij, in tapasrestaurant Roos Marijn. Het is het startpunt van een mooie wandelroute door de groene wijk, en in de hal worden filmpjes over het Vreewijk van toen vertoond. Op de kaart vind je tapas en mediterraans getinte gerechten maar ook good old uitsmijters, de club sandwich en een machtig twaalfuurtje. De prachtige locatie in gebouw Het Witte Paard en het fijne terras onder de bomen maken van Roos Marijn de perfecte pitstop van een rondje Zuid.

Roos Marijn
Groenezoom 245
3975 GD Rotterdam