Rotterdamse Oogstmarkt moet blijven

Voortbestaan van de leukste markt van Rotterdam wordt bedreigd

 

Nou ja! De Oogstmarkt, de boerenmarkt die tweewekelijks op het Noordplein gehouden wordt, zit door het nieuwe marktenbeleid van de gemeente Rotterdam in onzekerheid. En dat terwijl het net zo lekker gaat.

De frequentie van de markt werd onlangs opgevoerd van 1 naar twee keer per maand. Lokaal en seizoensgebonden eten word immers steeds een beetje populairder. Duur hoeft dat trouwens niet te zijn. Seizoensproducten die je rechtstreeks van de makers koopt zijn vaak zelfs goedkoper dan in de supermarkt. Een rondje Oogstmarkt levert niet alleen een volle boodschappentas op, maar ook ontmoetingen met de makers.

 

Als u heel vroeg bent treft u boer Gert van Herk uit Rhoon nog even. ‘s Ochtends vroeg brengt hij zijn spinazie, bloemkolen (hele grote) en spruiten naar de stad, waar groentefan Mijke ze voor hem verkoopt. Voor de kropsla van Van Herk komen mensen speciaal naar de markt. En die bloemkolen zijn inderdaad groot. Zelfs zo groot dat een argwanende klant dacht dat ze uit Spanje kwamen, in plaats vanuit de Rhoonse grond.

cropped-IMG_6263.jpg
Spruiten van Van Herk in Rhoon.

En wat dacht je van worstenman Paul van den Hooven, die onder de naam Wild Vleesch absoluut géén eenheidsworst maakt. Varkens uit megaslachthuizen komen zijn ambachtelijke vleeswaar niet in. Ooit begon hij als hobby met het maken van worsten, inmiddels is Wild Vleesch uitgegroeid tot professioneel slagersbedrijf. Van den Hooven levert zijn pulled pork, bitterballen en worsten aan diverse restaurants in de stad. Elke markt staat hij er weer, met in zijn gekoelde kraam vlees van o.a. mangalitza varkens of texas longhorn-runderen. Oh ja, en worst.

Vaste gezichten zijn ook Nathalie, Fatma en de andere dames van de buurtmoestuinen in Schiebroek. Zij verkopen zelfgemaakte hapjes van producten uit hun eigen stadsmoestuin. Vaste stop is ook de kraam van zorgboerderij De Buytenhof, die naast groenten ook pallets vol appels en peren uit eigen boomgaard meeneemt naar de markt.

Voor kaasboerin Marijke Booij uit Streefkerk betekende de Oogstmarkt een hartelijke kennismaking met haar Rotterdamse afzetmarkt. Op haar allereerste Oogstmarkt verkocht ze meteen 400 kilo kaas. Afgelopen zondag werd de oude boerenkaas van de familie Booij bij de jaarlijkse Cum Laude-wedstrijd uitgeroepen tot beste van Nederland.

Er zijn nog veel meer foodondernemers die op de Oogstmarkt hun eerste stappen zetten. Booij ontmoette er de Kaapse Brouwers, Jordy’s Bakery en Firma Bijten. Het klikte tussen de ambachtelijke, lokale makers, en al snel werden plannen gesmeed voor een vaste samenwerking. Die kreeg vorm in een van de grootste trekpleisters voor foodies in Rotterdam en verre omstreken: de Fenix Food Factory.

Er is nog iets wat de Oogstmarkt de leukste markt van Rotterdam maakt: het terras en extra activiteiten. Je haalt je natje en je droogje bij de kramen op de markt. En terwijl jonge Rotterdamse singer-songwriters een kans krijgen op het marktpodium en de kinderen even verderop hun eigen appelmoes of popcorn maken, zit u in de zon te genieten van lokale waar.

Het is culinair geluk voor iedereen, vlak om de hoek. Dat kan toch niet zomaar verloren gaan?

Wat er precies aan de hand is lees je hier.

Wil je ook dat de markt kan blijven? Teken de petitie.

 

Oogstmarkt
Elke 1e en 3e zaterdag van de maand op het Noordplein, v
an 10:00-17:00 uur.