Het Deliplein is waar je moet zijn

Het is tijd voor een Kaap-update. Niet dat extra promotie nodig is, want het Katendrechtse Deliplein is inmiddels populair bij de culi’s. In 2011 zette ik al een paar niet te missen zaakjes op een rijtje. Bij mooi weer waan je je op het Deliplein in Frankrijk, met die terrasjes onder de platanen. De afgelopen tijd zijn er weer een paar geweldige zaken geopend, en er staan er nog meer in de planning. Zet je schrap, komt ‘ie:

Kopi Soesoe

Kapie ♥ Kopi
Kopi Soesoe is een van die nieuwkomers aan het plein. Deze gezellige koffiewaroeng (de naam verwijst naar de Indische roots van de eigenaren) mixt koffie met fijne muziekjes. De taarten en tosti’s zijn ook niet mis, en binnenkort zullen er ook indische hapjes op de kaart staan. Het is de perfecte plek voor een instant vakantiegevoel in je eigen stad. Terwijl jij op het terras zit te lezen uit de Kopi Soesoe bibliotheek (keuze uit onder andere  On the road, De Smaakbijbel en The Little Black Book of Setlists, alsof ik mijn eigen boekenkast terugzag), spelen je kinderen op het Deliplein. Of je zet je eigen favoriete plaat op, want dat mag er ook gewoon. Er zijn regelmatig optredens van singer-songwriters, en van een potje Super Nintendo op z’n tijd zijn ze ook niet vies.

Vislokaal Kaap
De familie Baris ken je misschien al van de restaurants Z&M (Veerhaven, Van Oldebarneveltstraat), Zinc (Calandstraat) en Montaigne (lang geleden). Enkele telgen van deze horecafamilie runnen op Katendrecht Vislokaal Kaap. Het is een fijne, eenvoudige plek zonder kapsones waar je voor een maaltje oesters, mosselen, verse vis en frieten met de Franse slag goed terecht kunt.

Bistrot du Bac
Zit vanaf de opening bijna altijd vol. Eindelijk weer een plek waar je van de echte Franse bistrokeuken kunt genieten! Op de kleine, steeds wisselende kaart staan klassieke gerechten als salade niçoise, poulet rôti en steak tartare. Een eerste proefsessie voldeed aan mijn verwachtingen: goed uitgevoerde klassiekers in gulle porties. De sfeer is modern maar knus en très Parisien. Al met al is de kaart wel erg vlees-geörienteerd, maar dat mag geen verrassing zijn in de Franse keuken.

Zeeuwse Meisjes
Dit is een fijne combinatie van een vintage en design interieurzaak, koffie en lunchroom. De Zeeuwse bolussen ontbreken natuurlijk niet in dit winkelcafé. Ze serveren ze met een flinke klont roomboter. Kortom, vrouwen naar mijn hart.

En meer!

Burro e salvia

En dat is nog niet alles. Sterrenchef en mede-Kaapbewoner Mario Ridder (de Zwethheul) opende er zijn CEO Baas van het Vlees. Paul Posse zet in het weekend espresso in een oude loods bij de Rijnhavenbrug. Verder is de Kaap een heus Italiaans pastafabriekje rijker met  Burro e salvia: verse ravioli, pasta, lasagna, wijn, kazen en belegde broodjes.  Thais eethuis Deli Bird werkt aan uitbreiding, ijssalon/pizzeria Bleij klust aan een Italiaanse trattoria, binnenkort opent delicatessen proeflokaal Daily Deli én begin mei opent de Fenix Food Factory!

Binnenkort kom ik echt de Kaap niet meer af, vrees ik. Behalve dan misschien om op een zwoele zomeravond in een van de strandstoelen bij overbuur Hotel New York te gaan hangen, want dat blijft toch een van de beste terrassen van de stad.