Recensie Aqua Asia

Muppet Show aan de Maas

Het begint zo gaaf bij Aqua Asia. We zitten onderin De Rotterdam met magnifiek uitzicht op de Erasmusbrug. Aan het hoge plafond hangen grote koperkleurige designlampen, blauw en paars licht zorgt voor een clubgevoel. Halfronde zitjes garanderen iedereen zicht op de Rotterdamse skyline, en prachtige bloemstukken en orchideeën zorgen voor wat Japanse esthetiek.

De bediening is allerhartelijkst en legt graag dingen uit over de uitgebreide kaart en de gerechten: sushi, sashimi, grillgerechten, bites, fruits de mer, signature dishes. Hoe kunnen we in deze overdaad aan lekkers het beste ons diner samenstellen? “Bestel maar gewoon wat je lekker lijkt,” zegt de gastvrouw joviaal.

Oestes en sakeaqua asia gestoomde oesters

Met twee gestoomde oesters met zwarte bonen trappen we onze Aziatische reis af, maar die hebben we elders sappiger, smaakvoller en verzorgder gegeten. Een kannetje warme sake biedt troost, die we ook nodig hebben bij de licht gegrilde tonijn. De vis is opgeleukt met pittige cocktailsaus en ligt ook nog eens in een plas soya, waardoor we de tonijnsmaak volledig kwijt zijn.

Vrolijke rainwbow rolls

De tempura van groente dan (9,-). Het superkrokante gefrituurde beslag hangt wat slordig om 5 stukken aubergine, courgette, broccoli en asperge, maar de olie is vers en de lichte sojasaus is fris. De rainbow rolls (sushi), stemmen vrolijk. Avocado, rauwe zalm en zeebaars zijn om de rijst gedraaid. Rood en groen gekleurde viskuit plus wat ‘Czar caviar’ ligt er bovenop. Het is een kleurrijk gerechtje, maar qua smaak een vlakke bedoening.

Zwarte kabeljauwaqua asia black cod

De gegrilde gemarineerde zwarte kabeljauw (sabelvis) is een redelijk geprijsd (31,50) alternatief voor de andere, veel duurdere signature dishes (ze gaan tot 60 euro). De miso marinade is licht, zoetzuur en overheerst de fluweelzachte vis niet. Ook het andere ‘goedkope’ hoofdgerecht (39,50) lijkt een goede keus. Het vlees van het beroemde Japanse rund is mals en heeft een verfijnde grillsmaak. De ultradun gesneden lapjes vlees zijn gevuld met fijngesneden knoflook en lenteui. Dat, plus de knoflook bovenop is teveel van het goede. De nasmaak overstemt het prachtige vlees. Erbij krijgen we een portie noedels, die in een rijkgevulde roerbak met grofgesneden groenten en ei op tafel komen. Verfijning is ver te zoeken, maar ach.

Samoerai-zwaard

Als na een onopmerkelijk grand dessert (bolletjes ijs, brownie en fruit) de rekening komt, komt die aan als een slag van een samoerai-zwaard. 139,50 euro! Hoe kan dat? Uit de signature dishes kozen we de twee goedkoopste, we namen geen sashimi of kreeft en zijn ons ook niet te buiten gegaan aan wijn. Dat ene glaasje blijkt wel 7,25 te kosten.

Muppets

Het zet in ons hoofd een neerwaartse spiraal in beweging waardoor de avond achteraf bezien steeds minder goed wordt. Een beetje zoals die sketch uit de Muppet Show, waarin Statler en Waldorf, die twee oude zuurpruimen op het balkon, de show becommentariëren: “Dat was prachtig! – Ja, best goed! – Nou ja, het was niet slecht – Het had beter gekund – Ik vond het niet zo best – Behoorlijk slecht eigenlijk – Ja, waardeloos – Boeh!”
De noedels hadden best een muffe nasmaak, en naarmate de avond vorderde liet de bediening zich steeds minder zien. Ons uitzicht werd grotendeels belemmerd door een beslagen windscherm. Die mooie bloemen blijken nep, evenals de kaviaar. Locatie en de luxe sfeer worden hier duur betaald.

 

Aqua Asia
Holland Amerikakade 106
3072 MC ROTTERDAM
Tel: 010 237 49 80
www.aquaasiaclub.nl