Rotterdam: cupcake capital

Op moederdag werd ik (onder andere) verwend met een enorme doos cupcakes, afkomstig van Alice in Cakeland. Dat was het gevolg van een uitgekiende strategie. Om die cakejes op mijn bord te krijgen, spamde ik mijn lieve wederhelft (in moederdagzaken tijdelijk gemachtigd door de kinderen) al de hele week met hints via facebook en andere, nog minder subtiele middelen. En het werkte! Ja, een slimme meid is op haar moederdag voorbereid.

Onderstaand artikel verscheen in september 2010 in NL10:

Zoet, zoeter, zoetst


Eerst had je de appeltaart van Dudok, lange tijd alleenheerser in de stad. Daarna kwam de Koekelarevolutie, en heel Rotterdam kwam massaal een paar kilootjes aan. Sinds kort kunnen liefhebbers van gebak en andere zoetigheden helemaal hun geluk niet op met de komst van de soesjes van Suze en al het lekkers van de Lof der Zoetheid. En net toen we dachten dat we wel verzadigd waren op suiker- en bakgebied, kwam daar het nieuwste taartje aangehuppeld, de cupcake.

Dit kleine ronde cakeje (let op, noem het geen muffin!) wordt versierd met een flinke toef verleidelijke botercrème. Die toeven komen in alle smaken, kleuren en maten, en zijn daarom het perfecte damessnoepje: wat zien ze er mooi uit!

Lily – van Lily’s Cupcakes – begon vanuit de Rotterdamse Dudok aan een ware triomftocht door het land, en in de Hofbogen zit TaartenMuffin. Met de recente opening van Alice in Cakeland aan de Van Oldenbarneveltstraat is Rotterdam helemaal de cupcakehoofdstad van Nederland.

De winkel en workshopruimte van Alice in Cakeland is een feest voor zoetekauwende dames: met decoraties in roze en paars en statafels voor een cupcake-eetfeest. Koffie drinken kan er ook.

Rebecca Treherne is de trotse eigenares van Alice in Cakeland. ‘Mensen zeggen dat het slechts een trend is, maar ik ben overtuigd dat de cupcake een blijvertje is in Nederland’. Ze deed uitgebreid marktonderzoek, ook naar haar concurrenten. Toen ze alle verkrijgbare cupcakes had geproefd wist ze: ‘Dat kan ik ook, en beter’. Sindsdien staat ze elke ochtend om half zes al in de keuken om een berg cupcakes te bakken en nieuwe smaken te verzinnen. Dankzij cateringopdrachten zijn dat er soms wel 600 op een dag. Vooral de modewereld heeft de cupcake omarmd. Voor de Amsterdam Fashionweek maakte Rebecca een jurk van cupcakes, en ook Marlies Dekkers is een fan. Hoe kan dat ook anders met smaken als CocoNut Chanel en Lemon Vuitton?

Voor ze haar cupcake business begon had Rebecca er al heel wat bakuurtjes opzitten. In haar jeugd in de Verenigde Staten was ze omringd door vrouwen die niets anders deden dan bakken: taarten, koekjes, cakes, muffins… als het maar zoet was en in de oven ging. Vooral haar oma was een belangrijke leermeester. Rebecca combineert grootmoeders ambacht met de modernste communicatiemiddelen: elke dag twittert ze de smaken van de dag en de openingstijden van de winkel (op is op!).

Alice in Cakeland
Van Oldenbarneveltstraat 117
Rotterdam
www.aliceincakeland.nl
TaartenMuffin
Voorburgstraat 209 (hofboog t.h.v. Eudokiaplein)
www.taartenMuffin.nl
Lily’s Cupcakes
zijn verkrijgbaar bij
Dudok Patisserie
Westewagenstraat 52
of kijk op
www.lilyscupcakes.nl