Recensie In de Doelen

Eindelijk smullen geblazen aan het Schouwburgplein

Eerder gepubliceerd in AD/Rotterdams Dagblad  27-1-2016
Nu de bouwhekken eindelijk zijn verdwenen en het stof is neergedaald, blijkt het gebied rondom het Kruisplein een paar horecazaken rijker. Blikvanger is In de Doelen, de nieuwste loot aan de Dudok-stam die zijn intrek heeft genomen in… de Doelen. Het complex, want dat kun je het qua grootte wel noemen, beslaat de halve lengte van het Schouwburgplein.

Even zijn we bang voor het aquarium-effect: als je achter enorme ramen in een grote open ruimte plaatsneemt, voel je je een beetje bekeken. Gelukkig is het tegendeel het geval. Slimme interieurtoepassingen zoals een mooi verlaagd en verlicht plafond, glazen en houten scheidingswanden verdelen de riante ruimte in behapbare zones. Er is een koffiebar, café, borrel- en restaurantgedeelte. Houten stoelen van Deens design en kamerplanten maken het huiselijk, terwijl glanzende tafelbladen en messing accenten zorgen voor de grootsteedse brasserie-touch. Dudok pakt het ambitieus en serieus aan: Harmonie-chef Marco Somers is aangetrokken om de menukaart samen te stellen.

aardappelkrokantjes In de Doelen Haringkuit

Dat betaalt zich meteen uit bij het borrelhapje. De aardappelkrokantjes komen met een heerlijke dip van crème fraîche met haringkuit, een Hollandse variant op de blini met kaviaar. Bij voorgerechten hebben we wisselende ervaringen. De langzaam gegaarde eendenborst is zeer mals en smaakvol, al ligt het roze vlees er wat bloot bij. Ook goed: er is echte balsamico ingekookt en geen flesje siroop leeggespoten. Drie bereidingen van pastinaak en een knapperige stukje eendevel brengen hartige troost.

Het vegetarische voorgerecht steekt er bleekjes bij af. De bereidingen van bloemkool (gebrand) en romanesco (licht gezuurd) zijn zo subtiel dat het je bijna ontgaat. Gekarameliseerde hazelnoten en een smeuïge hazelnootcrème (als we die eens op ons brood zouden kunnen smeren in plaats van Nutella, mmm!) geven het gerechtje iets meer om het lijf, maar het geheel blijft hangen in een crudité-gevoel.

Dirigeren

Het is deze avond niet heel druk, dus de ober heeft alle tijd om het eten en het wijnarrangement toe te lichten. Hij doet dat enthousiasmerend en smakelijk: een ‘melodieuze pinot gris’ kondigt hij met bijpassende handbewegingen aan, alsof hij boven in de grote zaal staat te dirigeren. Hier heeft iemand duidelijk plezier in zijn werk.

Plezierig zijn ook de hoofdgerechten: zalig zacht Duroc-varkensvlees, overvloedig voorzien van een hartig-romige saus van Paris de bont–champignons. Groenten worden niet vergeten: doperwtenpuree en zacht gebakken knolraapjes. De zure bundelzwammetjes zijn een leuk accent. Ook op het vegetarische gerecht, de ravioli met kapucijner-ricotta vulling hebben we niets aan te merken. Erbij spinazie, paddenstoelen en parmezaanchips. Stukjes ingelegde citroen frissen de aardse en romige smaken weer op. Het bord wordt zowat leeg gelikt.

kaasplankje In de Doelen Zuur met zuur

Het dessert van abrikozenbavaroise, bloessinaasappelgelei, hangop en sponscake is aardig, maar niet gedenkwaardig. Het wordt weggespeeld door de limoncello-prosecco, waarin zuur en zuur samensmelten tot een overheersend drankje. Nee, dan het kaasbordje met Bleu des Basques, comté, comtesse de Vichy, in as gerolde geitenkaas, gewelde pruimen en mangochutney. Smullen geblazen.

De rustige zondagavondtest doorstaat In de Doelen glansrijk. De drukte tijdens grote evenementen zoals het filmfestival dat deze week weer van start gaat, is de echte lakmoesproef. Hoe dan ook is het een aanwinst voor het Schouwburgplein, waar je nu eindelijk eens goed kunt dineren.

In de Doelen
Schouwburgplein 52
Rotterdam
Tel: 010-3132473
www.indedoelen.nl