Sleur ze er door heen

Voor restaurants is de tijdelijke sluiting vanwege het coronavirus een hard gelag. Door krappe marges en hoge kosten hebben niet veel ondernemers in deze sector vet op de botten, en kan een paar weken zonder inkomsten ze in grote problemen brengen. Hoe kunnen we ze toch helpen?

Het eenvoudigst is het maken van een reservering voor na 1 juni. Zo laat je restaurants merken dat je ze niet vergeten bent. Ook een goed steuntje in de rug: koop alvast een kado- of dinerbon via de website van het restaurant zelf. Die kun je dan in betere tijden inwisselen voor een fijne maaltijd.

Sommigen zaken starten nu ook met een eigen bestel- en bezorgservice. Een aantal ondernemers is hier al voortvarend mee aan de slag gegaan.

LET OP: als je bestelt via een van de grote bezorgwebsites, betalen ondernemers een enorm percentage aan commissie, soms wel 30%. Je kunt dus beter via het restaurant zelf bestellen.

Italiaans

Een van hen is Remco van de Lagemaat, chef-eigenaar van Osteria Vera. Ook hij kwam meteen in aktie. Hij moest wel. ,,De timing kon wat ons betreft niet slechter. Binnenkort openen we een tweede zaak (Barberta), en daar zit al ons spaargeld in. Als we niets doen, redden we het niet.’’ Zodra de coronamaatregel bekend werd, spoedde hij zich naar de groothandel voor verpakkingsmateriaal voor bezorgmaaltijden. In de omgeving van het restaurant op de Karel Doormanstraat, en bij zijn buren in de flats op de Wilhelminapier verspreidde hij een flyer met het menu voor deze week. Wat schaf de pot deze week? Heerlijke Italiaanse klassiekers als melanzane alla parmigiana, vitello tonnato, ribollita (bonen-groentensoep) en tiramisu. Daar krijgt de burger moed van.

Hoe Via whats app kunnen mensen bestellen, de betaling verloopt via tikkie. De maaltijden worden aan de deur bezorgd, je hoeft ze alleen nog maar even op te warmen.  Zie de social media van Osteria Vera voor meer info.

 

Frans
Ook Bas en Joranne van Bistro Le Marais in Maassluis waren er snel bij met hun afhaal- en bezorgmaaltijden, die je afgelopen weekend al kon bestellen. Op het menu staan Franse lekkernijen als confit de canard, kalfswang met rodewijnjus, oesters en een kweepeerdessert.

Hoe Op vrijdag t/m zondag. Tussen 14:00 en 20:00 bestellen op 010 737 12 95

Gratis Bezorging in Maassluis en Maasland vanaf 17:30. Afhalen kan ook.

 

Pekingeend

De befaamde pekingeend van restaurant Chung kan tijdens de lockdown toch gewoon op je tafel verschijnen. Eigenaar ChungWai Liu: ,,Mijn motto is: verliezers hebben een excuus, winnaars hebben een plan. En we willen mensen toch laten genieten van onze gerechten.’’ Restaurant Chung bezorgt bestellingen vanaf 40 euro kosteloos aan huis in Rotterdam. Naast de eend biedt Chung ook dimsum, hoofdgerechten, vegetarische gerechten en desserts zoals champagne cheesecake.

Hoe: Woensdag t/m zondag van 16:00-21:00. Bestellingen op 010-4144099.
Graag via een mobiele telefoonin verband met contactloze betaling via tikkie

 

Houtovenpizza’s

Remco van Erp en Sjanne Vlug van restaurant Fermin aan het Noordplein gaan ook creatief met de sluiting om. Tijdelijk gaan ze Fermin Pizza’s uit hun eigen houtoven verkopen voor zowel afhaal als bezorgen. Ook kunnen mensen flessen natuurwijn bestellen, en wellicht nog andere items.

Traiteur en trattoria Westerkaatje, waarvan de eetwinkels nog wel open zijn, zet in op online verkoop, online betalen, bezorgen tot aan de deur en een strippenkaart.

Hoe: zie de website en social media van Fermin en Westerkaatje

 

Deze zaken bieden kadobonnen aan op hun website

Met de aanschaf van een cadeaubon helpt u zaken de komende weken om hun vaste lasten en personeel te kunnen betalen. Dit is slechts een klein en niet compleet overzicht. Check vooral bij je eigen favoriete restaurant wat de mogelijkheden zijn.

Gastrobar Ster (ook take away), www.gastrobarster.nl

Nova, www.restaurant-nova.nl

De Matroos en het Meisje, via hallo@dematroosenhetmeisje.nl

Héroine, via hello@restaurantheroine.nl

Louise,  www.louisepetitrestaurant.com/cadeaubonnen

MARA by Flipp  (net een week open), www.byflipp.nl