Voedertijd voor filmtijgers

Soi 3
Soi 3

Snelle filmfestival eettips

(english version here)

Aan keuzestress geen gebrek de komende weken tijdens IFFR. Heb je net woest klikkend bepaald welke films je wilt gaan zien, komt het volgende dilemma aan de beurt. Want terwijl je straks van Cinerama 3 naar Pathé 7 rent, rammelt je maag. Daar moet ook nog wat in. Maar wat? Waar eet je goed, en vooral: snel?

Omdat je het op de m&m’s van de Pathé niet lang volhoudt, tien dagen lang in de Doelen eten wat veel van het goede is, en naar de Mac gaan zo sneu is: hier een lijstje met eettips voor de fanatieke festivalganger. Klik op de naam voor een linkje. De meeste adressen zijn ook geschikt voor vegetarische tijgers.

Omgeving Pathé/de Doelen/Schouwburg

 

Soi 3 – Kersvers Thais eettentje op de West-Kruiskade (zie grote foto boven). Het kleine broertje van het Kaapse Deli Bird (zie hieronder), dus een echte aanrader. Vanaf 8 uur ’s ochtends open met ontbijtbuffet! Verder curries, salades, soepen en noedels.
West-Kruiskade 63a, ma-zo 8:00-22:00 

Tijger eetclub
Of het snel is weten we eerlijk gezegd niet, want dit restaurant bestaat nog niet. En na het festival houdt het ook meteen weer op. Pop-up restaurant van de mensen van Man met Bril koffie, Sticky Fingers, hamburgerrestaurant Mackelijk en Wijn of Water. Belooft veel goeds.
Mauritsweg 34 (voorheen De Unie), dagelijks 11:00 – 00:00

Lebkov
Pal naast het centraal station. Goede koffie en sandwiches (voorverpakt, handig voor in de bios!), vooral die met geitenkaas en appelstroop is het loopje vanaf Pathé waard.
Stationsplein 50, ma- vr 06:00- 20:00, za- zo 07:00- 19:00 

Lungo
Deze moet je even weten te vinden. Als je naar de IFFR-expo Domo de Europa Historio en Exilo gaat (ook een aanrader trouwens) kom je er praktisch langs. Stap er binnen voor lunch of koffie, want dat doen ze goed.
Delftseplein 39, ma- do 9:00-17:00, vr 9:00-21:00. Za-zo gesloten 

Fam. Schipper Patat
Deze frietkraam staat op het Schouwburgplein, pal tegenover het festivalkantoor. Heel wat hongerige medewerkers van het filmfestival hebben nieuwe krachten opgedaan met de patat van ‘friturologisch instituut’ Schipper. Vergeet Bram, dít is de frietenkoning van de stad.
Hoek Korte Lijnbaan/Karel Doormanstraat. Openingstijden ??

KlubKat
Nog een tijdelijke festival pop-up: in een voormalige shoarmazaak (naast de avondwinkel op het Kruisplein) kun je even bijkomen van het festivalgeweld. Ontbijten met een croissantje, daaarna Thaise, Marokkaanse en Japanse tosti’s, internationale soepen en in het weekend ook pizza. En: cocktails! Er draaien ook survivalfilms, er is muziek en meer. Een hele fijne hangout dus.
Kruisplein 151-153, zo-do 10:00-01:00, vr-za 10:00-02:00

Tai Wu
Al jaren de hangout van de ware festivaltijger. Vanwege de ruime openingstijden kun je er ook na je film nog terecht. De bediening neem je voor lief (is die nou bot of gewoon heel efficiënt?) want de sfeer en het eten maken veel goed.
Mauritsweg 24-26, ma-za 12:00 – 2:00. Zo: 12:00 -1:00  

 

 

Cinerama en omgeving

 

Hamburg & Burgertrut
Voor hamburgers, ook in de vego-variant, moet je in de Witte de Withstraat zijn. Zowel Hamburg als Burgertrut bakken ze bruin. Goede snelle happen voor weinig, Burgertrut is de budgetvriendelijkste optie, Hamburg de kwalitatief betere.
Hamburg: Witte de Withstraat 94b, ma-do 16:00-23:00, vr-zo 12:00-23:00
Burgertrut: in Worm, Boomgaardstraat 71, special festivalmenu. 

Warung mini
Is al 25 jaar een van de favoriete snack-adressen van stappend Rotterdam. Qua interieur doet dit souterrain met donkere eikenhouten balken denken aan een Zwitserse kaasfondue-hut, maar schijn bedriegt. Probeer de saotosoep of gevulde bara’s eens. Pas op voor de gele sambal.
Witte de Withstraat 47, ma-do 12:00-0:00, vr 12:00- 06:00, za 16:00- 06:00, zo 16:00-0:00 

Hopper
Bij Hopper nemen ze koffie heel serieus, en lekker eten al net zo. Zelfgebakken zuurdesembrood, zelfgemaakte soepen. Perfect voor lunch of klein hapje tussendoor, als je het niet erg vind om tussen bebaarde hipsters met hun macbooks te zitten tenminste. Alleen overdag geopend.
Schiedamse Vest 146, ma-vr 08:45-18:00, za 10:00-18:00

Ter Marsch & Co
En weer een fijn nieuw zaakje erbij in de stad! Bij Ter Marsch kun je borrelen en eten, bijvoorbeeld een broodje pulled pork, verse frieten en ceasar salad met boerderijkip. Misschien wat minder geschikt voor vegetariërs, want goed vlees staat hier centraal. Zit op de plek waar fervente stappers zich Spooky nog wel kunnen herinneren. Ook Ter Marsch & co belooft tot laat open te blijven.
Witte de Withstraat 70, open van 16:00- laat

 

LantarenVenster en omgeving

 

Mangosalade bij Deli Bird

 

Deli Bird
Op het Deliplein barst het van de fijne eettentjes (Matroos en het meisje, Bistrot du Bac, Kwiezien). Reserveren is bij de meesten echt nodig, maar wie weet heeft Deli Bird, de beste Thai van de stad, nog een plekje voor je over. Afhalen kan er altijd- dus neem je Tom kha mee naar de bankjes op de Rijnhavenbrug en slurp ‘m daar op. Met dat uitzicht heb je eigenlijk geen film meer nodig.
Delistraat 46c- 44a, di t/m zo 17:00-21:30

Kopi Soesoe
Ook aan het Deliplein. Ontspannen koffie en lunchzaakje, sympathieke mensen, fijne koffie, goede tosti’s en zo mogelijk nog betere muziek. Zelf een plaatje draaien mag er ook.
Sumatraweg 15, woe- do 10:00-18:00, vr-za 10:00-00:00, zo 11:00-19:30

Hotel New York

Hotel New York

Blijft een machtige plek. Goed voor zowel een uitgebreid plateau fruits de mer als een snelle hap. Hoe vol de enorme zaak ook zit, de omloopsnelheid is hoog dus er kan altijd wel iemand bij. Als je aangeeft dat je haast hebt, is er meestal veel mogelijk.
Koninginnehoofd 1, dagelijks 7:00 – 01:00

 

 

 

 

Iets meer tijd (en geld)?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dessert bij Restaurant de Jong

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Restaurant de Jong
Jim de Jong kookt fantastisch met seizoensgroenten, bloemen en kruiden, liefst uit eigen moestuin. Fijne plek om te zitten ook, relaxed en stijlvol.
Raampoortstraat 38, wo-zo 18:00-23:00

 

 

 

 

FG Food Labs – Ook in de hofbogen, naast Jim de Jong. Francois Geurds van FG restaurant, twee michelinsterren (voorheen Ivy), opent hier op 22 januari zijn nieuwe speelplek, een restaurant, espressobar en koffiebranderij ineen. Ongetwijfeld heel goed te eten.
Katshoek 41, ma-zo 11:00-22:00

A proposito
Goede italiaan, familiezaak. Naast het station, in de Nationale Nederlanden toren. Let op: in het weekend gesloten.
Weena 505, ma –vr 12:00-14:30 en 17:30-21:30

Dertien
Dit is het gloednieuwe eetcafé van Pepijn Schmeink, die de houtoven uit zijn vorige restaurant Eendracht meeverhuisde naar zijn nieuwe avontuur Dertien. Meer zitplaatsen en een eenvoudiger menu, maar hij kookt nog steeds van kop tot staart.
Schiedamse Vest 30, Woe- Zo 15:00- 00:00