Recensie Van ‘t Spit

Hippe kip met oma’s appelmoes.

Restaurantbespreking Van 't Spit, Rotterdam. Eerder verschenen in AD/Rotterdams Dagblad, De Gouden Pollepel 7-09-2016

De kip is hip. Na de invasie van ruige hamburgerzaken is het nu de beurt aan kunstig gegrilde kippetjes. En van de nieuwkomers in de kippengrills is Van ’t Spit. ‘Kip met friet en appelmoes’ voor volwassenen.

Er waren natuurlijk al zaken als de Kip Gallery met zijn Portugese piri piri, of de Koolmees, voor veel Rotterdammers een bijna nostalgische plek. In rap tempo vestigen zich nieuwkomers zoals Scharrels en Schuim, Alan & Pim’s en de nieuwe Ter Marsch (met kip).

Horecahistorie

Van ‘t Spit vestigde zich, na twee succesvolle zaken in de hoofdstad, in Kralingen. In het hoekpand aan de Oostzeedijk betrekken ze een stukje Rotterdamse horecahistorie: hier zat jarenlang het Boerengat. Niet dat daar nog iets van te zien is. De zaak is grondig verbouwd en heeft een hippe maar toch ook tijdloze stoere bistro-stijl gekregen. Veel hout, baksteen en donkere tonen. En natuurlijk, achter de bar: een houtskool grill met kippetjes aan het spit, want daar draait het hier om. Op het terras buiten is het informeel aanschuiven op de bierbanken en –tafels, tussen hese studenten en gezinnetjes.

De hele kaart

img_4367Het komt niet vaak voor dat we de hele kaart kunnen bestellen (hoe graag we dat in sommige zaken ook zouden willen). Bij Van ‘t Spit kan het gewoon. Er is namelijk de keuze uit kip, of kip. Plus bijgerechten als mais, koolsla, frieten en appelmoes. Een echt voorafje is er niet, dus beschouwen we het verse brood met licht knapperige korst, geserveerd met wat roomboter, maar als zodanig. We verheugen ons alvast op wat komen gaat: Kip met friet en appelmoes, wie wil dat niet?

Ondertussen komen de sauzen alvast op tafel: iedereen krijgt mayonaise, barbecuesaus, ketchup, pittige piri-piri en ook nog uiencompote. “Allemaal zelfgemaakt, behalve de ketchup”, zegt de serveerster er eerlijk bij.

Voor kluivers en mes-en-vorkers

Dan komt, op een eenvoudig wit emaillen campingservies, de kip. Die is alvast voorgesneden; op een manier waar zowel kluivers als als mes-en-vorkers blij mee kunnen zijn. Het vel is krokant en is in een niet te overheersende kruidenmarinade gezet. Het vlees is zeer mals, ook het lastiger mals te houden borstdeel. Op de website rept Van t Spit over ‘100 % Hollandse kip’ die diervriendelijk is opgegroeid. Zouden we dat proeven? [zie onder].

Kakelverse koolsalade

sides-van-t-spitOok over de bijgerechten zijn we positief. Dikke, knapperige biologische frieten, een salade van verse kropsla met rode ui en een goede dressing. Ook oma’s appelmoes, de maiskolven en eveneens kakelverse koolsalade bevallen goed. De honigzoete uiencompote met rozemarijn is een origineel extraatje.

 

 

cheesecake-van-t-spitNa delen we een stuk fantastische cheesecake. Luchtig en romig, verfrissend door het laagje passievruchtgelei, elegant door de relatief dunne bodem.

Beter een biertje

Valt er dan niks aan te merken op Van ‘t Spit? Jawel hoor. De bediening moet er nog een beetje inkomen, diverse malen wuiven we tevergeefs om aandacht van de overigens aardige dames.

Maar vooral aan de drankenkant blijft Van ’t Spit achter bij het niveau van het eten. De drie cocktails op de kaart lijken allemaal op elkaar. Gemberbier en limoen zijn de overheersende smaakmakers die ons drankje onaangenaam weeïg maken. De wijnen zijn niet memorabel, maar beter dan de gemiddelde wrange caféslobber. Ook de koffie valt tegen.

Beter houdt je het hier bij bier, zoals de studenten naast ons allang wisten.

Van ‘t Spit
Oostzeedijk 272
3063 CA Rotterdam
Tel: 010 – 203 6941
www.vantspit.nl 

Blije kip?
 De kippetjes bij Van t Spit zijn van het merk Tante Door: ze leven met 15 kippen op 1 m2 en krijgen geen antibiotica. Ook al leven zij beter dan de gemiddelde plofkip (die deelt zijn meter met 20 tot 24 andere kippen en ziet nooit daglicht), het kan nog beter. Het Beter Leven keurmerk komt in 1,2 of 3 sterren. Hoe meer sterren, hoe blijer de kip. Nog een stap verder gaan bijv. bio+, EKO en Demeter – zij letten op dier én milieu. Meer weten? Check de Keurmerkenwijzer: keurmerken.milieucentraal.nl