Citroenrisotto

Recept Citroenrisotto

foto 1

Een eenvoudige, zomerse risotto. Lekker bij gegrilde groenten en/of vlees.

Voor circa 4 personen

Nodig:
Boter
1 kleine ui
300 gr. Risottorijst (ik gebruikte Riso Gallo)
Witte wijn of vermouth
Bouillon
1 a 2 (biologische!) citroenen, voor de rasp en het sap.
Parmezaan

 

Klaarzetten: ongeveer een liter lichte bouillon, warm (kippebouillon of groentebouillon voor een vegetarische variant)

– Snipper de ui fijn, en bak die in een klont boter tot de ui glazig is.
– Voeg dan de risottorijst toe en bak die zachtjes even mee, tot ook de rijst wat doorzichtig wordt.
– Afblussen met een scheut witte wijn.

– Vervolgens op matig vuur, een beetje bouillon erbij, en roeren tot bijna al het vocht is opgenomen door de rijst. Dit herhalen, herhalen, herhalen tot de rijst bijna gaar is (regelmatig proeven). Dat duurt ongeveer 20 tot 30 minuten. Blijven roeren dus!
– Tegen het einde kun je de citroenzest toevoegen, en/of citroensap.

– Als de rijst zo goed als gaar is (nog een beetje bite kan, het gaart nog wat door) doe ik er altijd nog een flinke klont boter door om het lekker smeuiig te maken, en eventueel nog wat citroen (zelf proeven hoeveel je lekker vindt).

– Tot slot een handvol fijngeraspte parmezaanse kaas erdoor.  Platte perselie is er ook lekker bij, ter garnering.