Hoe spaghetti mijn leven redde

Een van de meest verontrustende gevolgen van het krijgen van een kind was iets waar niemand me van tevoren voor gewaarschuwd had. Onder invloed van een stevige cocktail van hormonen en slaapgebrek overkwam me een culinaire ramp: een cooker’s block.

Die kookblokkade begon al in de supermarkt. Als een zombie liep ik langs de schappen, overweldigd door het aanbod. Werd het vanavond pasta, rijst, of gingen we Hollands met aardappelen? Iets uit de oven, een salade? Ik wist het niet. Mijn keukengeheugen was een slappe rijstebrei geworden.

De babymaffia droeg een steentje bij aan het probleem. In de talloze tijdschriften en websites voor moeders staan angstaanjagende lijsten met dingen die je allemaal niet mag eten als je borstvoeding geeft. De kleine krijgt kramp als je broccoli, knoflook, uien, tomaten, druiven, specerijen en – deze is echt heel erg – chocola eet. Je verdriet verdrinken mag ook al niet. De lijst met verboden is lang, smakelijke alternatieven ontbreken. Voeg daar nog bij een vegetarische echtgenoot die een extra moeilijkheidsgraad aan het menu toevoegde en mijn wanhoop was compleet. Tot overmaat van ramp bleek mijn ultieme lifesaver, koffie, ook al niet meer mogelijk. Elke keer als ik weer even boven jan gekomen was met een potje pruttelkoffie lag de kleine de hele dag (en nacht) klaarwakker in zijn wiegje, met ogen zo groot als espressoschoteltjes.

Net toen de situatie op een woensdag echt dramatische vormen aannam – ik stond al met een pak Knorr Kip Tandoori in mijn handen – kwam de omslag. Noem het een helder moment, een hormonale correctie of een regelrechte openbaring. Ik dacht aan spaghetti. Zouden al die Italiaanse mama’s echt geen knoflook, ui of tomaat meer eten zodra er een kind kwam? Het leek me sterk. Ik nam de proef op de som met een eenvoudige spaghetti met tomatensaus en ballen. Het was simpel. Het was lekker. Er waren geen krampjes. De vegaman was blij met de vegaballen. Een woensdagavondtraditie was geboren.

Recept

Voor 2 a 3 personen:
olijfolie
2 uien
2 tenen knoflook
2 tomaten
Vegetarische balletjes
1 blik tomatenblokjes
1/2 pak spaghetti
Parmezaanse kaas

Snipper de uien, fruit ze in olijfolie. Voeg de geperste knoflook toe, plus wat stukjes verse tomaat. Voeg vervolgens de vegaballetjes toe (de satéballetjes van Albert Heijn hebben nog aardig wat smaak). Laat even sudderen. Dan de tomatenblokjes erbij. Kruiden met gedroogde Italiaanse kruiden, evt. wat verse basilicum erdoor. Ondertussen de spaghetti al dente koken. Na het afgieten een flinke scheut olijfolie erdoor.

Serveren met geraspte parmezaanse kaas.