Dans, diner en duikboten

De kade voor de onderzeebootloods

Of je nu in een schommelstoel hangt in het oude Tropicana, een bezoekje brengt aan de Parade of gewoon een boterham eet op de Mariniersweg: Picknick kom je overal tegen. Zelfs op Heijplaat kun je niet meer om ze heen, nu het creatieve Rotterdamse horecabedrijf daar, in de Onderzeebootloods, het diner verzorgt bij de dansvoorstelling Mirror Mirror van Conny Janssen Danst. Het is wat je noemt een win-win situatie: dansliefhebbers vullen hun maag op onverwacht prettige wijze, foodies krijgen na hun diner nog een prachtige dansvoorstelling voorgeschoteld. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de locatie.

De Onderzeebootloods is op zichzelf al een tochtje naar Heijplaat waard. De enorme oude fabriekshallen doen nog een paar weken lang dienst als theater én restaurant. Hierna wordt de loods grondig opgeknapt/gerenoveerd, dus sla nu je slag als gescheurde betonnen vloeren en muren met afbladderende zeegroene verf helemaal je ding zijn. Het zou zomaar de laatste keer kunnen zijn dat je ze ziet.

Onder het metershoge plafond, waar de takels en kranen nog hangen, dineren elke voorstellingsavond een man of honderd. In rap tempo wordt het driegangen keuzediner geserveerd door enthousiaste vrijwilligers. Drankjes moet je zelf even halen bij de bar. Ach, je zit in een oude fabriek of niet.

Vanaf onze tafel hebben we ruim zich op de meer dan open keuken, die ook speciaal voor dit evenement is opgebouwd. Daar buigen koks zich over onze zomerpompoen met burrata, tomatennage en waterkers. Het is een voltreffer met een royale hoeveelheid burrata (mozzarella met room erin), precies goed gegaarde pompoen, een paar tactisch geplaatste linzen en een frisse, maar smaakrijke tomatendressing.

De kade voor de onderzeebootloods

Bij het hoofdgerecht kijk ik een beetje jaloers naar het vegetarische bordje van mijn tafelheer. Mijn kwartel gevuld met pistache en morilles is aardig, maar zijn met geitenkaas, citroen en basilicum gevulde courgettebloem is nog veel lekkerder. Ook het garnituur van gegrilde aubergine, dragon-muntpesto en witte bonenpuree is om je vingers bij af te likken. De laatste jaren gebeurt het trouwens steeds vaker dat de vegetariër aan tafel aan het langste eind trekt. Wat een verschil met tien jaar geleden, toen vleesverlaters vaak tevreden werden gehouden met een zuur geitenkaasje of gefrituurde camembert.

Het dessert, rabarber-aardbei crumble met vanillecrème, is een feest voor ons beiden, en ook om ons heen gaan de bordjes schoon leeg. Omdat het diner in rap tempo word gereserveerd, hebben we nog ruim de tijd voor koffie en een wandeling langs de fotogenieke kade.

Mirror Mirror, de eigenlijke reden van ons bezoek aan de Onderzeebootloods, is een prachtige voorstelling. Stoer en betoverend. De dansers leveren een topprestatie onder zware omstandigheden, ze dansen de hele tijd in een laag water. De kostuums, de muzikale begeleiding door Sinfonia Rotterdam, het decor, het licht, de plek, het eten: alles aan deze avond klopt. Zoals gezegd: een echte win-win situatie.

Scenebeeld na afloop van Mirror Mirror

Mirror Mirror door Conny Janssen Danst
Met driegangendiner door Picknick

Onderzeebootloods, RDM Campus Heijplaat
RDM–straat 1
3089 JS Rotterdam
www.connyjanssendanst.nl