Epische 11-ijscotocht

ijsco

Zomer! Het is heet in de stad. Duiven, meeuwen en mussen vallen van het dak. Kinderen hebben vakantie. Wat te doen? IJs eten natuurlijk! En veel ook. Ik stippelde een elf-ijscotocht uit langs de beste ijssalons van de stad. Op een warme dag verkende ik het parcours, samen met twee ijsgekke jongetjes – ieder met stempelkaart in de hand. Zouden we de elf halen?

 

IJSSALON BLEIJ

IJs aan de MaasDe eerste stop is onvermijdelijk. Onze eigen fijne buurtijscoman, die ook nog eens heel lekkere pizza’s bakt, is het perfecte startpunt van onze tocht. Hij zet het eerste sierlijke stempel op de kaart. Met ieder een hoorntje met bolletje aarbeienijs in de hand (ze zijn hun smurfenijs-fase gelukkig voorbij) gaan we naar het pontje dat ons van Katendrecht naar de overkant brengt.

IJssalon Bleij
Brede Hilledijk 269
3072 NJ Rotterdam
 

IJSSALON VENEZIA

IMG_5906Dit is een beetje een sentimentele halte. De kinderen aten hier hun allereerste ijsje. Dat geldt ongetwijfeld voor meer Rotterdammers, want de familie Oliva zit precies vijftig jaar in de salon op de Oude Binnenweg! De altijd lachende Giovanni voorziet iedereen van ijsjes en koffie. De kinderen knuffelen de reuze-ijsco op de stoep en likken tevreden aan een bol vanille- en chocoladeijs. Voor mij popcornijs (op een maffe manier lekker) en een straffe espresso. Die heb ik hard nodig voor de rest van de trip.

IJssalon Venezia
Oude Binnenweg 125B
3012 JC Rotterdam

 

DOPPIO

Voor de derde stop maken we een ritje naar het Oude Noorden, waar Fiore op het programma staat. Deze ijssalon met jaren-60-interieur blijkt helaas voorgoed gesloten. Gelukkig zit Doppio vlak bij op het Zwaanshals. Daar verkoopt Koen van den Hooven fantastisch ijs, dat hij zelf maakt in de Crooswijkse vestiging van Doppio. En daar zwaait Mesut Demir dan weer de skepter, die het ijsdraaien leerde van ijskampioen Robin Alting van De IJssalon. Een goede leerschool dus. In de modern ingerichte zaak, waar het fotobehang van een enorme olijfboom de blikvanger is, proef ik fantastisch yoghurt-abrikozenijs. Gemaakt met abrikozenjam van Rotterdamsche Confituur. De jongens keuren het ijs ook goed, en draaien eindeloos rondjes op de draaikrukken. Zou het de suiker zijn?

IJssalon Doppio
Zwaanshals 317
3035 KJ Rotterdam
Crooswijkseweg 100
3034 HP Rotterdam
 

CAPRI / GARDA

IMG_5899We hebben er nóg geen genoeg van. Meer ijs willen we! Het liefst iets dat meer vult. Daar weten we wat op, maar we moeten er wel voor naar West. Garda/Capri op het Middellandplein, ook wel ‘de kleine Capri’, bakt daar warme broodjes ijs. De broodjes bakken ze zelf (speciale, extra zoete), het ijs is van Capri. Een gouden combinatie. In de knusse salon werken we het warme broodje zonder al te veel smeltend en druppend ijs naar binnen. Het smaakt een beetje naar een wafel, maar dan zachter. Troost en verkoeling ineen – een aanrader!

Capri / Garda
Middellandplein 32 a
3333 OO Rotterdam

 

Dit is dan helaas het moment dat de de kinderen op de bank gaan springen en elkaar insmeren met ijs. Het ging lang goed, maar nu laat alle suiker zich toch echt gelden. Ook al zegt het aardige meisje van de bediening dat ze nog veel erger heeft gezien, het lijkt me beter om naar huis te gaan. Als we op de West-Kruiskade langs het filiaal van De IJssalon rijden (die stond natuurlijk ook op de lijst), willen de kinderen nog wel een ijsje. Maar het is genoeg. De eerste etappe van de ijscotocht zit er op. Wordt vervolgd…?

 

Ook de smaak te pakken gekregen? Stippel je eigen ijscoroute uit op deze interactieve ijskaart van De Buik van Rotterdam. Bij de pijltjes staan korte beschrijvingen van de ijssalons. We horen graag van jullie ijsavonturen.