Kopi Soesoe, huiskamer van de Kaap

 

Ik schreef er al vaker over, maar doe het gewoon nog eens, dit keer voor De Buik van Rotterdam. Want Koffie- en muziekwarung Kopi Soesoe aan het Katendrechtse Deliplein is stiekem een van de fijnste Rotterdamse lunchplekken. Met een kleine maar originele kaart, een huiselijke sfeer, een fantastische collectie vinyl en dito gevulde boekenplank is het een smaakmaker op de Kaap. En daar mogen Niels en Cordelie best wat minder bescheiden over doen.

‘We zijn niet zo culinair hoor’, zegt Cordelie verontschuldigend als ik haar vraag welke gerechten van de kaart ik echt moet noemen in dit stukje. Maar daar vergist ze zich. Want Kopi Soesoe heeft niet alleen een geweldige bierkaart en uitstekende koffie, ook de lunchgerechten mogen er wezen. De tosti kopi soesoe (met banaan, taugé, ananas en pindakaas) is een van van mijn persoonlijke favorieten. Of het geroosterd brood (van Jordy’s Bakery) met artisjokken en frisse limoenmayonnaise. De gegrilde groene asperges op bruin brood met peterselie-muntpesto klinkt ook veelbelovend. Een buurvrouw bakt de heerlijke taarten (soms kopen ze extra in bij de Urban Bakery), weer een andere buur maakt soepen en quiches.

Ergens heeft Cordelie gelijk. Hier zul je geen op 64,5 graden gegaarde eieren vinden, of een schuim van met truffel geinfuseerde coquille. Maar over alles is nagedacht, en vooral: het is met veel liefde gemaakt.

Bij de opening, nu iets meer dan een jaar geleden, hadden Niels en Cordelie een soort huiskamer voor het oog. ‘Waar je de OOR kan lezen met je favoriete plaat op de platenspeler, of een pittige espresso drinken met een waanzinnige cheesecake, terwijl een singer-songwriter het minipodium betreedt.’  En dat is meer dan gelukt. Zelf blijven Niels en Cordelie vooral naar nog beter zoeken. Naar bijzondere bieren, thee voor de fijnproevers en de beste cocktails (iemand in voor een gin tonic met Orval?).

Niels: ‘Is het bijzonder, past het wel bij ons, en vooral: is het lekker?’ vragen we ons bij alles af.’ Zo hebben ze net een nieuwe rabarberlimonade van het Poolse merk John Lemon (klinkt grappig, smaakt nog beter) gespot. Al dat eclectisch rondwinkelen is veel meer werk dan een wekelijks tripje naar de Zegro, maar die extra stappen betalen zich dubbel en dwars uit. Het maakt van Kopi Soesoe een unieke plek, waar zelfs vaste klanten uit Noord voor over de brug komen fietsen.

 

Bij Kopi Soesoe geen wijn-spijscombinaties maar bier-muziektips. Zo drink je een Saison Dupont het best bij Prince and the Revolution, PJ Harvey of Gert Vlok Nel, terwijl een Orval goed samengaat met Coltrane of een goed boek. ‘Een van onze vaste klanten is een jongen die zelf geen platenspeler heeft. Die koopt dan plaatjes op de Binnenweg en komt ze vervolgens bij ons luisteren’, vertelt Niels terwijl hij een groot scherm en beamer installeert voor wederom een toffe voetbalavond. Buurman Rick maakte er speciaal rendang voor. De rijst staat al op en vult de zaak met heerlijk Indische geuren.

Die Indische link is nog zoiets wat het zaakje bijzonder maakt. Het komt terug in de naam, (Indisch voor koffie met melk), de koffie en de gastvrijheid. Kom het zelf maar eens ervaren.

 

 

Kopi Soesoe

Sumatraweg 15
3072 ZP Rotterdam
telefoon: 06-24816754
www.kopisoesoe.com
Openingstijden:
woensdag en donderdag 10.00 – 18.00 uur
vrijdag en zaterdag 10.00- 24.00 uur
zondag 11.00 – 18.00 uur

Facebook: https://www.facebook.com/pages/Kopi-SoesoeKatendrecht/114082165428702?fref=ts