Goodfellas, good food

In Goodfellas, een film van Martin Scorsese uit 1990, is naast het maffiageweld ook een grote rol weggelegd voor eten. Dat komt door Catherine Scorsese, de moeder van Martin. Ze kookte vaak op de set van de films van haar zoon, bemoeide zich met alles wat het eten betrof, en speelde regelmatig ook een gastrol.

Dit staat allemaal smakelijk beschreven in haar kookboek Italianamerican, dat naast recepten ook interviews, oude famieliefoto’s en verhalen van achter de schermen bevat. Een boek dat in de kast van elke fan van eetfilms zou moeten staan.

In deze scene steelt moeder Scorsese de show. Ze speelt Joe Pesci (Tommy), Robert De Niro (Jimmy) en Ray Liotta (Henry) gewoon van het scherm! De drie gangsters hebben net iemand omgelegd en dat lijk moet begraven worden. Midden in de nacht gaan ze langs het huis van Tommy’s moeder om een schep te halen. Moeder wordt wakker en maakt natuurlijk eerst een lekker hapje voor de jongens. Al die tijd ligt het lijk in de kofferbak, maar dat weet mama niet…

Het mooiste aan deze scene is dat hij vrijwel volledig ge√Įmproviseerd is. Er waren geen uitgeschreven dialogen, Catherine Scorsese doet wat ze in het echte leven ook zou doen: koken en praten (‘Wanneer neem je nou eens een leuk vriendinnetje jongen?”). Het eten maakte moeder Scorsese ook zelf. Het zijn eenvoudige happen: pasta, omelet met doperwten uit blik, gebakken aardappels met ketchup. Niks ingewikkelds, maar een voedzame midnight snack voor zware jongens.

Zo wemelt het in Goodfellas, en ander vroeg werk van Scorsese, van de geweldige eetscenes, waar ook weer mooie anekdotes omheen hangen. De gevangenissc√®ne waarin de gangsters zelf een maaltijd klaarmaken (knoflook die met liefde met een scheermesje in flinterdunne plakjes gesneden wordt) is ook zo’n hoogtepunt. Wordt vervolgd dus!