Kookboekentip

De Bijbel van de Nederlandse keuken - Janneke Vreugdenhil

De Bijbel van de Nederlandse keuken – Janneke Vreugdenhil

Dit is een heerlijk boek dat qua timing niet beter kon. Lockdowns maken een soort holenbeer van me, in die zin dat ik het liefst binnenblijf en vertrouwde, ouderwetse dingen wil koken en eten (als ik geen winterslaap houd in mijn poezen-onesie tenminste). 

Dit boek komt dus als geroepen. Zo maakte ik de afgelopen tijd al stoofperen, boerenkoolstamp en advocaat uit dit als maar voordurende feest van herkenning. De recepten zijn duidelijk en voorzien van korte, leuke en informatieve teksten. Ook leuk is dat het in de Bijbel van de Nederlandse keuken niet alleen bij stamp en snert blijft: ook de nieuwe Nederlandse keuken komt aan bod, met couscous en de kapsalon.  

Genieten maar, opoe!

Advocaat

Die advocaat ken je waarschijnlijk alleen nog van je oma. Het is heel makkelijk om zelf te maken: je maakt het net als vla (waarvoor je eidooiers, suiker en melk langzaam verhit), maar dan met sterke drank (brandewijn of wodka) in plaats van melk.

Ik maakte de advocaat nadat ik Alison Romans ‘beslist niet-zoete granola’ had gemaakt (dank voor deze supertip, Hiske). Daar gaan eiwitten in, en toen had ik vier eidooiers over die mooi tot advocaat konden transformeren, vandaar. Nu lepel ik dus ‘s avonds voor het slapen gaan mijn advocaatje met een piepklein lepeltje uit een piepklein glaasje en ben ik heel tevreden (ik ben nu officiëel oud).

Zoeken naar de worstenbroodjes

Er is één maar: de index. Die is om wanhopig van te worden.
Er is een register op type gerecht, waar de haringsalade niet onder salade staat, maar onder broodbeleg en vis. En dan ook nog bij de T van ‘Twee haringsalades’.
Daar is allemaal nog mee te werken zolang er ook nog een alfabetisch register is. En hoera, die is er! Maar wacht, ook die is onderverdeeld in subcategorieën en regio’s. Waarom? Nu staat ‘Asperges schillen’ bij de How to’s, ‘Asperges met waddengarnaaltjes’ onder Noord, maar ‘Aspergesoep’ weer onder Zuid. Eten ze in het noorden geen aspergesoep?
Vanwege deze warrige logica heb ik me gisteren rot gezocht naar de rode kool met appeltjes (onder de L van Langzaam gestoofd) en eerder al naar de worstenbroodjes. Die wonen ergens in de regio Zuid uiteraard, maar waar? Echt niet te doen. Wie ze vindt krijgt van mij een zelfgebakken worstenbroodje.