Above the Heart

Dat was even slikken. De documentaire Above the Heart op het Food Film Festival hakte er bij het begin al flink in. Natuurlijk, als je naar een film gaat kijken over een slachthuis ben je enigszins gewaarschuwd. En als vleeseter moet je ook niet naïef  of hypocriet doen over de vleesindustrie. Gek genoeg waren het niet de beelden van de kadavers die in tweeën gekliefd werden, of van het gutsende bloed na de snee in de keel die mij zo aangrepen. Het was een oog. Een klein bang varkensoog.

In de film wordt de dagelijkse gang van zaken in een groot abattoir gedetailleerd in beeld gebracht, zonder commentaar. Aan het begin zie je hoe de dieren staan te wachten om naar binnen te gaan. Het is nog vroeg. In het schemerdonker kijkt een varken recht de camera in. We zien slechts één oog, maar in dat oog zie je het: angst. Het varken lijkt precies te weten wat er gaat gebeuren en smeekt de kijker stilzwijgend om hulp. Althans, zo voelde het. Misschien is het allemaal projectie van mijn eigen schuldgevoel (ik ben dol op varkensvlees), maar aangrijpend was het in ieder geval.

Ook het gesol met een verdoofde koe is confronterend om te zien. Het lukt de operator niet om de achterpoot in de ketting te krijgen om de koe ondersteboven op te hijsen. Na het eindeloos gesol en gesjor voelt de snee in de keel van het beest als een verlossing.

De beelden in de film zijn prachtig en gruwelijk in hun nietsontziende eenvoud. Het hele slachtproces is zo efficiënt mogelijk gemaakt. De bewegingen van de mannen die er werken zijn tot op de centimeter berekend en bepaald. Niemand spreekt tijdens het zware werk in de lawaaïge en ongetwijfeld stinkende fabriek. Mens en dier worden op deze plek allebei gereduceerd tot voorwerp.

Een trailer van de film vind je hier.

Above the Heart / La main au-dessus du niveau du coeur
Dir: Gaëlle Komàr
België, 2011, 90 min.


Lees meer over het Food Film Festival:

Verslag van het festival: film, food en talk
Zoek de mossel: de mossellunch van Oud Sluis
Nordic Food Lab seminar