Buiten

Even naar buiten op de BinnenwegLeuk is dat. Ben je net verhuisd uit West, opent de ene leuke zaak na de andere op de Nieuwe Binnenweg, vlak bij je oude huis. Het is om jaloers op te worden. De Urban Espresso Bar West zit er, Chez Mo-i , en nu ook Buiten. Buiten is een eetwinkel met duurzame grondslag. Je vindt er verse producten van telers die goed voor hun waar zorgen, bijzondere boerenkazen en lekker brood (Van Menno). Veel daarvan is biologisch, maar heel strikt is dat niet. Daarnaast is Buiten ook een traiteur en kun je er wat eten en drinken.

Eigenaren Erik Fiegel en Mark Baan raakten geïnspireerd door de biologische supermarkt Marqt in Amsterdam, en wilden iets dergelijks creëren. ‘Maar dan met een gastvrije huiskamersfeer,’ licht Fiegel toe, die zijn horecasporen eerder al verdiende bij Westerkaatje. Als hij eenmaal begint te vertellen over het aanbod is hij bijna niet meer te stoppen: ‘We serveren koffie van De Eenhoorn, als een van de weinigen in Rotterdam. Ook kun je bij ons fruitsappen van Belvoir kopen, daar komen echt mensen speciaal voor naar ons toe. En de olijfolie uit het vat, die is ook leuk om te noemen. Binnenkort starten we ook met een groentenabonnement. Voor cateringklussen staan we ook open trouwens.’ Met dit aanbod van duurzame en vooral lekkere producten springt Buiten handig in een gat in de markt. ‘Aan deze kant van de stad was er nog geen winkel zoals bijvoorbeeld Gimsel, terwijl het publiek er wel is.’

Een rondje door de mooi ingerichte zaak (zachtblauw aan de muur, kasten van mooie houten kratten) levert een schat aan lekkers op. Er zijn oliën, wijn, chocola, groenten en fruit. Daarnaast kun je hazelnoten, linzen en bijvoorbeeld rijst zo uit grote zakken scheppen voor thuis. Ook is er de mooi verpakte Miss C‘s Swinging Granola: een onweerstaanbare mix van ontbijtgranen en noten met honing en kaneel. En dan hebben we het traiteur-aanbod nog niet eens gehad: runderstoof, lasagna, hartige taarten, soepen…te veel om op te eten.

Achterin de zaak staat een grote tafel waar je even kunt zitten. De boekenkast daarnaast nodigt uit tot eetlezen, terwijl kinderen los kunnen gaan met kleurboeken en vilstiften. Er is zelfs een speciale mini-tafel met stoeltjes voor het kroost. En het wordt nog leuker: er wordt hard gewerkt aan een terras in de achtertuin, waar je als de zon weer doorbreekt kunt genieten van ambachtelijk gemaakt ijs. Zoveel moois, zo veel lekkers – je zou er bijna voor terugverhuizen.

Buiten op de Binnenweg
Nieuwe Binnenweg 100
3015 BD Rotterdam
010 – 436 00 42
www.alleskomtvanbuiten.nl
twitter.com/Buitenbinnenweg
open: di t/m za 10:00-19:00 uur