Aju Parijs, wij gaan wel naar Louise

Recensie *Winnaar Gouden Pollepel 2018-2019*

Aan de Rotterdamse Veerhaven opende eind 2018 Louise, een petit restaurant dat Franser dan Frans aandoet. De zaak wordt gerund door een 21-jarige die de wind er goed onder heeft.

Kijk, zó bouw je een feestje: ons aperitief, een glaasje crémant wordt in een zwierige coupe geschonken. Met je bubbels in zo’n glas waan je je meteen op een decadent jarentwintigfeest in Gatsby-stijl.

Het is even een beetje opletten bij het riedeltje dat de ober vakkundig afdraait als je aan tafel gaat: glaasje champagne? Mandje brood? Flesje water? Je kan 3x ja zeggen, maar een glas crémant kan dus ook, dat brood kost €4,95 (wel erg lekker) en kraanwater wordt net zo gul geschonken als je er om vraagt. Daarna hoef je alleen nog maar achterover te leunen en te genieten.

Het gevulde eitje dat op tafel verschijnt doet ons denken aan een andere Franse zaak, die we nog steeds missen: Louis. Is de naam Louise een verwijzing? Misschien, maar deze nieuwe zaak is in eerste instantie vernoemd naar haar piepjonge eigenaresse Loesje/Louise Tieleman. De 21-jarige heeft de avond van ons bezoek de wind (en het plezier) er goed onder bij haar volledig mannelijke personeel. Alles loopt gesmeerd, de obers zijn efficiënt en informeel waar mogelijk. De inrichting is bistro’er dan bistro.

Ook de keuken heeft alles uitstekend op orde. De kaart is overzichtelijk: een vijftal gerechten per gang, voornamelijk klassieke bistrogerechten zoals escargots, côte de boeuf en crème brûlée. – en uiteraard oesters. Je kunt een driegangenmenu samenstellen voor 38,-. De wijnkaart is overwegend Frans en varieert van soepele huiswijn tot chique Pomerol.

Bij wijze van experiment gaan we voor één vegetarisch menu. In Frankrijk zelf nogal een uitdaging, maar Louise heeft het beter voor elkaar, bijvoorbeeld met tarte tatin van rode ui. Het luchtige bladerdeeg, de gekarameliseerde ui en de volle smaak van gesmolten comté kaas zijn al goed, maar een reductie van port tilt dit alles nog eens naar een hoger niveau. Voor het vega-hoofdgerecht is een knolselderij aan het spit geregen. Dat levert zachte stukken knol op met een diepe smaak. Ondanks de gehakte hazelnoten missen we net nog wat frisse kraak en knak bij de overwegend aardse smaken; de duxelle van gehakte paddenstoelen is immers ook al zacht, maar verder is ook dit gerechtje goed.

forse portie frites

De vleeskant bewonderde vooraf een mooi gemaakte steak tartare met een perfect zachtgekookt kwarteleitje. Het goed aangemaakte vlees is versierd met stronkjes roodloof, plakjes zoetzure rode biet en mosterdzaad met een fijn zoetje.

Het hoofdgerecht met schelvisfilet, mosselen, venkel en langoustinesaus is voortreffelijk. Lichtjes aangemaakte lauwwarme mosselen (groot, vol en fier), een saus met een volle schaaldierensmaak, en hele lekkere plakken net-aan gare aardappel, ook nog even licht gegrild. Je zou bijna de schaal Franse frietjes (€4,-) vergeten.

wentelteefje met bleekselderij-ijs

De desserts brengen de ware coup de coeur. Een droom van een eclair van prachtig soezendeeg gevuld met chocomousse en crème suisse, en het grootste klapstuk: de pain perdu. Oftewel het wentelteefje met Petit fiancé (rauwmelkse geitenkaas) en bleekselderij-ijs (jawel). Het brood is zoet, de kaas zacht en hartig, het ijs…het duurt even voor de pure bleekselderijsmaak van het sorbetijs tot je doordringt, maar dan… Wat een te gek dessert.

Louise is een meer dan waardig ambassadrice van het goede Franse leven. Wie wil er nog naar Parijs met dit in de buurt? Nou, ik: ik ga op jacht naar champagnecoupes.

Louise petit restaurant
Veerhaven 12-13, Rotterdam 
010-2800980