Recensie Old Dutch

Onweerstaanbaar oubollig

Wie vindt dat vroeger alles beter was, kan in deze zaak zijn hart ophalen. Bij Old Dutch verandert al decennia lang namelijk helemaal niets.

De draaideur van het witte ‘boerderijtje’ aan de Rochussenstraat fungeert als tijdmachine. In een klap staan we in de jaren zeventig. Dat is vervreemdend, maar ook heel prettig: werkelijk niets van de boze, snelle buitenwereld dringt hier binnen.

Rode rozen en kaarslicht

De inrichting houdt het ergens tussen de jachthut van prins Bernhard en een Engels plattelandshotel: donkere balken, grote bloemstukken, robuuste kroonluchters, bronzen beelden van Romeinse strijders. Op tafel een rode roos en een kaars. Dit is zo’n plek waar heeren bijeenkomen voor een sigaar en glas cognac, en waar de stoel van de dame – áls ze al meegaat – wordt aangeschoven door ervaren obers met vlinderstrikjes. De zware in leer gebonden menukaart bevat, op een eigentijdse sashimi na, klassieke, behoudende gerechten.

Tafelbereidingen

Wij gaan voor de volledige Old Dutch ervaring, en dat betekent tafelbereidingen. Old Dutch is een van de weinige zaken in Nederland waar deze manier van serveren nog in ere wordt gehouden. Je ziet het de laatste jaren voorzichtig terugkomen, in de vorm van een vis in zoutkorst die aan tafel wordt uitgepakt bijvoorbeeld. Ook de nitro cocktail van Francois Geurds is een vorm van tafelbereiding.

old dutch tafelbereiding

Het is een feestje om te zien hoe onze kreeftensoep vakkundig aan tafel wordt bereid. We boffen, want ‘de specialist’ is er vanavond. Zwijgzaam gaat de ervaren ober – met vlinderstrik! – te werk aan de trolley waarin een brander is verwerkt. Hij splijt de reeds gekookte kreeft in tweeën, fruit het karkas aan, flambeert de boel met een scheut cognac en voegt room, kreeftenvlees en bisque toe. De soep is ietwat peperig, maar mooi diep van smaak. Waar we wel moeite mee hebben is de prijs. 30 euro per persoon, dus 60 euro voor een soep waarin één canner (een kleine Canadese kreeft, inkoop zo’n 15 euro) gaat. Je betaalt vooral voor het theater.

Schroefdop

old dutch boeuf stroganoffErbij drinken we een Bourgogne chardonnay (met schroefdop, €10,50 per glas). Een andere tafelbereiding, de boeuf stroganoff, staat niet op de kaart maar wordt op verzoek gemaakt. Ook hier een keur aan ingrediënten, zilveren sauskommen en de vlam in de pan. De stroganoffsaus is erg hoog op smaak. Veel zuren, tomatenconcentraat, paprikapoeder, wodka – niks subtiels, wel uit het boekje. Een geschiedenisboekje dan, want dit gerecht zie je nog zelden ergens. De ossenhaas was rare besteld, maar krijgen we medium op tafel.

Ook proberen we de kabeljauw. Die is keurig van cuisson, de begeleidende hollandaisesaus is een droom. Maar wat is het eeuwig zonde dat die prachtige saus op een dunne, melige puree ligt. Het garnituur van lamsoor en gegrilde romaine is goed.

old dutch vis

Tijdreis

Wat opvalt is dat de interactie tussen bediening en gast tot het hoogstnodige beperkt wordt. Noch bij de wijn, noch bij de gerechten krijgen we uitleg. Als je er naar vraagt, zoals wij bij ons kaasplateau doen, komt er ook geen echt antwoord: niemand die weet welke lekkere kazen er precies op ons bord liggen… Het maakt onze Old Dutch–tijdreis extra vervreemdend. De rekening van krap 200 euro trouwens ook.

Old Dutch hanteert prijzen die verwijzen naar de tijd waarin er nog een Michelinster op de deur prijkte (1957 -1975), zij het met inflatiecorrectie. Toch zouden we Old Dutch willen aanraden aan iedereen die er nog nooit geweest is. De tijdloze oubolligheid van Old Dutch is onweerstaanbaar. Ga er heen nu het nog kan.

Old Dutch
Rochussenstraat 20
Rotterdam