Recensie Bar Pulpo

Viswalhalla in de Foodhallen

Uit verschillende hoeken werd ik getipt over het lekkere eten bij dat ene zaakje in de Foodhallen. Familieleden uit bourgondisch Breda reden er helemaal voor naar Rotterdam. En nog een keer, en nog een keer.

Aan de bar van Bar Pulpo

We hoorden epische verhalen over mals gegrilde inktvis en family buckets vol verse vis. De aanstichter van al dit enthousiasme? Bar Pulpo, één van de stands in de in 2018 geopende Foodhallen op de Wilhelminapier. Eigenaren Jelmer Bouma en Pegah Hosseinzadeh werkten eerder vijftig meter verderop bij Herman den Blijkers Las Palmas (onlangs verkocht en tot Mood omgedoopt).

Hindernis

Uitbundige aanbevelingen zijn riskant: je verwachtingen kunnen al te hooggespannen worden. Bijkomende recensie-hindernis is het concept ‘foodhal’. Hartstikke leuk en hip, maar een ‘gewoon’ restaurant is het niet. En als de sfeer er maar zo-zo is, kun je dat een individuele ondernemer in die grote hal aanrekenen? Het blijkt gelukkig andersom te werken: de wijnbar met zijn prima wijn-spijsadvies draagt bij aan een positieve ervaring van de eetkramen.

Maar het belangrijkste blijft het eten. En daarvoor zijn we bij Bar Pulpo aan het juiste adres, blijkt. Ook al is de kaart niet groot: zeven kleine gerechten, een bouillabaisse, wat bijgerechten en dus die nu al legendarische family bucket, een bak vol langoustines, garnalen, schelpdieren en krabbenpoten.

We zitten op krukken aan de bar. Bij het bestellen transformeert Hosseinzadeh, die geconcentreerd aan het werk is in de piepkleine keuken, in een hartelijke gastvrouw.

Vertroeteld

We beginnen met een oester (€3,50) en een royale portie zachte krabsalade (€9,50), met grote stukken krabbenpootvlees. Er zit heerlijk geroosterd brood bij. Dan volgt de pulpo van de Josper houtskoolgrill(€12,50). De inktvis is zacht en verleidelijk, evenals de gegrilde zachte aubergine en paprika waar de vis op ligt. Soms zijn de groenten bij Josper-bereidingen een verwaarloosd stiefkindje, hier worden ze vertroeteld.

Bij een kleine kaart zijn uitvoering en details extra belangrijk.Een superstrak gesneden partje citroen bij de oester bijvoorbeeld, de precies goede minicroutons op de aubergine-pulpo, of vers geraspte gruyère bij de vissoep. Die bouillabaisse (€8,50) wordt geserveerd in een blikje, het deksel er nog half aan. Normaal gesproken roepen we dan ‘we want plates’, maar in dit geval worden we stil van de inhoud. Dit is HGV: Heel Goede Vissoep. Pittig en kruidig van de saffraan en peper, met stevige brokken witvis.

Krabbenpoten

In de family bucket (€29,50) staan lange satéprikkers om lekker met zijn allen te kunnen bietsen. Alles barst van de smaak, van krabbenpoot tot aan gebakken kerstomaatjes. Af en toe verschijnt het hoofd van de chef vanachter de visvitrine om te informeren of alles naar wens is. Wij kunnen dan alleen maar heel hard knikken terwijl we onze vingers en zelfs hele handen aflikken, zo lekker is het kookvocht van de garnalen en mosselen.

En dan zijn er ook nog minifrietjes met knoflookmayo en een topping van gefrituurde spiering. Het enige wat we missen is een frisse salade.

De rekening bedraagt 74 euro; meer dan redelijk voor ons vrolijke visvreetfestijn waarbij we veel meer bestelden dan nodig was (voor €50,- heb je hier ook een prima maal voor twee). De kosten van je drankjes komen daar nog wel bij. In ons geval was dat 20 euro voor vier goede glazen wijn.

We hebben bijna alles van de kaart besteld, op de octopus en de sardines na. Nog een reden om snel terug te gaan naar dit kleine grote viswalhalla in de hal.

 

Bar Pulpo is een van de stands in de Rotterdamse Foodhallen:
Wilhelminakade 58, 3072 AR Rotterdam
www.foodhallen.nl/rotterdam/
open: zondag t/m donderdag 12:00 – 21:00 uur, vrijdag en zaterdag
12:00 – 22:00 uur (de foodhallen zijn tot resp. 23:00 en 01:00 open)