Eetplein Djemaa el Fna

De sfeer van 1001-nacht op zijn Rotterdams

Eetplein Djemaa el Fna 2016. Foto: Fleur Beerthuis

Overal muziek, honderden lichtjes, rookflarden van barbecue’s en heerlijke kruidige geuren. Dat is het beroemde Djemaa el Fna-plein in Marrakesh. Dit weekend hoef je er niet ver voor te reizen; dan verandert het Rotterdamse Museumpark in een eetplein vol bruisende ontmoetingen.

In tegenstelling tot veel andere foodfestivals is het (overheerlijke) eten hier geen doel op zich, maar een middel om cultuur te delen en mensen te ontmoeten. En dat levert een onvergetelijke ervaring op, midden in je eigen stad. Dit jaar viert het festival zijn jubileum: het is alweer de vijfde editie. Vorig jaar kwamen 24.000 bezoekers proeven van cultuur op het plein.

Rotterdamse stijl
Organisator Nikki Kamps van Stichting De Loodsen: “Ons festival is geïnspireerd op het gelijknamige plein in Marrakesh. Dat is een groot openluchtrestaurant vol kramen waar mensen eten maken, vol rook van de barbecues, slangenbezweerders, verhalenvertellers, noem maar op. Er heerst een echte duizend-en-één-nachtsfeer. Onze versie is vergelijkbaar, maar dan uiteraard in Rotterdamse stijl. Dat betekent dat we niet alleen maar Marokkaans eten en cultuur bieden, maar alle culturen die je in Rotterdam vindt laten zien. Doormiddel van theater, muziek en literatuur, maar vooral ook door eten.”

Mounir Toub
Op het festival zijn, naast veel optredens en talkshows, veel bakkende, stovende, juicende en grillende ondernemers te vinden. Daarnaast vind je op de souk kleding, sieraden en kalligrafie. In speciale masterclasses leer je hoe je Surinaamse roti, Chinese dumplings of de écht Mexicaanse gerechten bereidt. TV-kok Mounir Toub geeft kookcolleges over hoe je op een vernieuwende manier kunt koken met een aantal basisingrediënten uit de Marokkaanse keuken.

Saida en Abdelkader Benali. Foto: Fleur Beerthuis
Saida en Abdelkader Benali. Foto: Fleur Beerthuis

Dit jaar kun je mee op Food Tour met Abdelkader en Saida Benali. Zij nemen je mee langs bijzondere ondernemers op de markt. Nikki: “We steken altijd veel tijd in het vinden van de juiste mensen voor de markt, en sommigen zijn er vanaf het begin af al bij, dus het is leuk dat die nu extra aan bod komen.”

Culinaire Battles
Ook nieuw dit jaar zijn de Culinaire Battles. Nikki: Dat zijn vriendelijke battles tussen Nederlandse gerechten en hun Marokkaanse tegenhanger. Zo gaat meesteroliebollenbakker Richard Visser een krachtmeting aan met de sfenzj; ook een soort oliebol maar dan Noord-Afrikaans. En wat is er lekkerder: Hollandse pindakaas of Marokkaanse amlou, gemaakt van amandelen?

Verder dragen de muziekoptredens in grote mate bij aan de unieke Djemaa-gevoel, weet Nikki uit ervaring. “De fantastische sfeer die op het plein ontstaat als opzwepende bands als Kasba en 100% Rai gaan spelen is heel bijzonder. Ik garandeer je dat je dat op geen enkel ander festival in de stad meemaakt.”

 

 

Eetplein Djemaa el Fna
vrijdag 22 t/m zondag 24 september – Museumpark, Rotterdam

Vrijdag 22 sept: 17.00 – 23.00 uur
Zaterdag 23 sept: 13.00 – 23.00 uur
Zondag 24 sept: 13.00 – 22.00 uur

Dagkaarten 4,- euro, online of aan de deur te koop.

Meer info: www.djemaaelfnarotterdam.nl