De Chinees weer pittig en sexy dankzij Nixy & Lexy

Pita lamsvlees met komijn

Er borrelt, stoomt en sist iets lekkers op de eerste verdieping van de Markthal. Chefs Marnix Benschop en Alexander Wong, alias Nixy & Lexy, hebben tijdelijk hun intrek genomen in de keuken van de Chinese supermarkt Wah Nam Hong. “Wij willen de echte Chinese keuken laten zien.”

“De Chinese keuken is enorm gevarieerd. Hier kennen we voornamelijk de Kantonese keuken, en die is dan vaak ook nog aangepast naar de Nederlandse smaak”, aldus Alexander. “Wij vinden het jammer dat Chinees eten niet hip is onder jongeren. Daar gaan we verandering in brengen.”
Dat doen de heren volgend jaar in hun eigen restaurant op de West-Kruiskade, dat op dit moment verbouwd wordt. Voor die tijd draaien de heren proef in de Markthal.

Szechuan wontons
Szechuan wontons

 

Waar te beginnen, in die enorme variëteit aan keukens, ingrediënten en kooktechnieken die China rijk is? Marnix: “We verdiepen ons in de 8 grote culinaire tradities van China. Op dit moment zitten we in onze Sichuan fase.” Alexander: “Die provincie is bekend van de szechuanpeper. Ze kennen er vier soorten pittigheid: De vlammende, de aromatische, de bittere en de scherpe. Als je die vier goed balanceert , heb je een goed gerecht waar je van blijft eten.”

“Andere gebieden, zoals Gansu, of de Oeigoerse keuken in het uiterste westen van China, vinden we ook leuk”, vervolgt Marnix. “Uit die verkenningstocht ontstond ons pitabroodje met lamsvlees. Dat broodje stomen én grillen we, het lamsvlees is heel langzaam gegaard met komijn.” Het resultaat? Een ontzettend lekker broodje waarbij je shoarma, gyros of kapsalon in het niet valt.

Nixy & Lexy geven de klassieke gerechten een eigen draai. “De Chinese keuken is de basis, maar we werken ook met lokale producten. Neem bijvoorbeeld Daoban jiang: een saus op basis van gefermenteerde tuinbonen. Wij wokken daar nu spruiten in. Of we maken bapao’s die we vullen met runderstoofvlees in plaats van cha sieuw.

Cheese xiao long bao, met boerenkaas
Cheese xiao long bao, met boerenkaas

De supermarkt onder het restaurant biedt een eindeloze hoeveelheid inspiratie. Van veel van de producten weten ook Marnix en Alexander niet wat het precies is. Alexander: “Het is voor ons ook één grote ontdekkingsreis. Als we iets niet kennen gaan we te rade bij mijn familie, en anders biedt internet uitkomst.”

 

Op een van hun speurtochten langs de supermarktschappen stuitten de food-avonturiers op gefermenteerde tofubonenpasta, ook wel tofukaas genoemd. Marnix: “Als je daar een hap van neemt, is het net of je de Franse kaas époisses in je mond stopt. Mooi toch?”

De nieuwe oude Chinese keuken van Nixy & Lexy valt goed in de smaak bij de kenners. “Chinese toeristen die de Markthal bezoeken vinden het erg leuk wat we doen”, vertelt Alexander. “Zij zijn wel in voor iets nieuws, dat toch vertrouwd smaakt. Een haring gaat ze te ver, maar dit kan wél.”

 

thumb_IMG_9645_1024INFO
Nixy&Lexy Chinese Kitchen
In de Markthal, 1e etage – boven Wah Nam Hong Supermarket
Open:
Dagelijks 10:00- 20:00 uur. (Vrijdag tot 21:00, zondag tot 18:00 uur.)

Pssst…
Op vrijdag en zaterdagavond is het restaurant ook open van 20:00 tot 02:00 uur ’s nachts. In deze speakeasy krijg je een tasting menu voor 32,50 en cocktails van Dr. Rotterdam.
Alleen op reservering, app naar 06-16463333.