5 x eetgeluk in Rotterdam

Chinese breakfast @Nixy & Lexy

Voor eetgeluk hoef je in deze stad niet in de rij te staan, hip te doen of diep in de buidel te tasten. Hier zijn zomaar vijf lekkere dingen-om-te-eten waar ik blij van word in Rotterdam.

In willekeurige volgorde:

 •  De crêpes en galettes van Laurensius

  Laurensius
  Laurensius

Op het miniterras van Laurensius waan je je in Frankrijk, ook al zit je midden in Rotterdam West, in een straat die nog niet zo lang gelden een no-go area was. De galettes zijn er lekkerder dan ik ooit in Bretagne heb gegeten. Dat kan wat zeggen of mijn ongelukkige restaurantkeuzes daar, maar zegt vooral veel over de kwaliteit van Laurensius. Sinds kort kun je er ook ‘s avonds terecht voor een warme maaltijd in table d’hote stijl: eten wat de pot schaft.
Adres: Saftlevenstraat 17b
website

 

 • Hotspot hutspot

  Voorgerechtje @Hotspot Hutspot Lomba
  Voorgerechtje @Hotspot Hutspot Lomba

Het is zo knap en bewonderenswaardig hoe de mensen van Hotspot Hutspot kinderen en jongeren betrekken bij goed eten. In de wijken die níet in de Lonely Planet staan verbouwen tieners en andere wijkbewoners groenten en kruiden in hun eigen moestuin. Samen met professionele koks maken kinderen uit de wijk heerlijke driegangen-maaltijden voor het restaurant. Echt een aanrader.
In Crooswijk (Krootwijk), Lombardijen (Lomba) of op Heijplaat (Heijprak). 
Prijs: €8,-
Website

 

 • Chinees ontbijten bij Nixie en Lexie

  Chinese breakfast @Nixy & Lexy
  Chinese breakfast @Nixy & Lexy

  Als eigenwijs tegengeluid voor de verhipping (en daarmee vertrutting?) van de West-Kruiskade begonnen Alexander Wong en Marnix Benschop een Chinees ontbijtrestaurant. Niks geen poke bowl, bahn mi of gehypete Duitse noedelsoep. In het pand van de Felicity Bakery schuif je aan voor lekkere stevige Chinese werkmanskost als congee (rijstepap met gehakt), cheun fan (rijstevellen) of spicy wontons.

Prijs: €3,- tot €7,-
Adres: West Kruiskade 35
Link

 

 

 • Tosti Kopi SoesoeIMG_8541

  Een tosti met banaan, pindakaas, sambal en taugé op zuurdesembrood. Eet hem op het terras, of binnen tussen de lp’s en leuke boeken. Overigens wordt je van de koffie, taart en biertjes net zo blij.

Adres: Sumatraweg 15 (Deliplein), Katendrecht
Website

 

 • De sinaasappeljam van Rotterdamsche Confituursinaasappeljam

  In deze jam, die wordt gemaakt door jongeren uit het praktijkonderwijs, zit behalve sinaasappel ook wortel en kardemom. Fris, kruidig en niet te zoet. De Rotterdamsche maakt ook andere smaken, zoals peren/vijg/pijnboompitten of ananasjam. Ook wordt er jam gemaakt van overgebleven fruit van de nabijgelegen Afrikaandermarkt. In de winkel van Rotterdamsche Confituur op Zuid kun je ook terecht voor koffie en een broodje.
  Prijs: 7,50 (grote pot)
  Adres:Pretorialaan 6a 
  Ook online te koop via Foodelicious