Recensie Zoet of Zout

zoet of zout websize

Sfeervolle allemansvriend aan het water

Restaurantrecensie voor De Gouden Pollepel. Gepubliceerd in AD/Rotterdams Dagblad 13-1-2016

Op de gure januaridag van ons bezoek aan Zoet of Zout is het goed druk in de grote, modern-knus ingerichte zaak. Stellendams nieuwste horeca-aanwinst ligt pal aan het water met een grandioos uitzicht over het Haringvliet, met de zeehondjes van opvangcentrum A Seal als aandoenlijke buren.

Het enorme terras voor de deur belooft veel goeds voor de zomer. In koudere tijden garanderen de hoge ramen – ze reiken van vloer tot plafond – eenzelfde weids effect over het zoete water van het Haringvliet. Ach, het water! Het is zo dichtbij, en toch zo ver weg…

De kraan blijft dicht voor de dorstige gast. De serveerster is onverbiddelijk: flessenwater moet er gekocht worden. Het is iets waar we maar niet aan kunnen wennen. Het komt ongastvrij en knieperig over. Bovendien is flessenwater onnodig milieubelastend. En dat terwijl er hier wel een heel eco-bewuste, veganistische Dutch Weed Burger op de kaart staat.

Weed zonder wiet

Deze ‘gezondste burger ter wereld’ is gemaakt van soja en zeewier uit de Oosterschelde, met een broodje waarin algen in zijn verwerkt. Ze geven de snack een knalgroene kleur. Wiet zit er niet in; de naam is een knipoog naar ons imago in het buitenland. Het is een vrolijk en smakelijk alternatief voor vlees, met de kleine kanttekening dat het broodje iets steviger mag zijn. Onze eerste zeewierburgerervaring is ook niet helemaal comme il faut, omdat de bijbehorende saus (met zeesla!) op is, en er een nogal overheersende truffelmayonaise bij wordt gegeven. Een foutje dat overigens netjes wordt opgelost door een kopje koffie van het huis aan te bieden.

Shared dining

Daarvoor hadden we ons al door een uitgebreid voorgerecht heen gewerkt, de Zoet of Zout shared dining. Het komt neer op gerechtjes gezellig met elkaar delen, in plaats van ieder zijn eigen bord met eten. Als we foodtrendwatchers mogen geloven is het helemaal in. Met de schaal gerechtjes die wij als brave trendvolgers bestellen zouden we bijna een heel diner kunnen vullen. Er zijn (diepvries) garnalen met cocktailsaus, een glaasje romigzoete cocos-currysoep, kippendij met een pittig satésausje en pompoenpit en gojibes als hippe garnituur, een onopvallende vitello tonnato en een aardige carpaccio waar gelukkig geen balsamicosiroop op zit. Daar krijgen we dan wel truffelmayonaise voor terug. Dit twijfelachtige smeerseltje is hard op weg om die eeuwige balsamicosiroop voorbij te streven in onze top tien van horecavervelingen.

Vissslaatje

Teleurstellend zijn de zalm-paling rillettes. Het zijn namelijk geen rillettes (langzaam in vet gegaarde smeuïge reepjes vlees of vis, een beetje paté-achtig), maar een doodgewoon visslaatje met aardappel, augurk en mayo. Waarom onnodig sjiek doen met (de verkeerde) Franse termen? Ons andere hoofdgerecht, de zeebaars als Vis van de Dag, lijkt op iets dat we al eerder proefden: de saus bij de vis is vrijwel hetzelfde als de currysoep van het voorgerecht. Het nagerecht kun je samenstellen uit kleine gerechtjes, van macarons en baumkuchen (spekkoek) tot caramel-choco reep. Een leuk concept, al is lang niet alles zelfgemaakt.

De kaart van Zoet of Zout is een slimme mix van vertrouwde en trendy allemansvrienden, maar echt culinair wordt het nergens. Hoeft ook niet: sfeer en locatie zijn de helft van de ervaring.
BEOORDELING 6,9 (7-)
Voorgerecht 7
Hoofdgerecht 6,5
Nagerecht 7
Bediening 8
Sfeer 7,5
Prijs/kwaliteit (telt dubbel) 6

ADRES
Haringvlietplein 3
3251 LD Stellendam
Open: maandag t/m zondag va 10:00 uur. Keuken sluit om 21:00 uur
Afgerekend: € 100,80
Bijzonderheden: Parkeren gratis, geen kraanwater