Eettrend: de pokebowl

eten we straks allemaal sushi uit een kommetje?

Zoek de verschillen

Misschien heb je er al van gehoord: de nieuwe eettrend is de Poke bowl. Het is een uit Amerika overgewaaide eettrend, die niks met pokemon te maken heeft. Poke (spreek uit: pookéé) is een soort sushi in een kommetje.

Lauwwarme rijst wordt aangevuld met (rauwe) vis of kip, garnalen of tofu. Daar omheen kun je een heleboel extra toppings kiezen, zoals avocado, zeewier of mais. Een sausje erbij en klaar is je sushi-salade.

Poke van Poke Bowl

Rotterdam staat aan de bakermat van de poke-trend in Nederland. Al in 2016 opende hier de allereerste poke-zaak van Nederland, aan de Hoogstraat. Meer vestigingen volgden, op de Karel Doormanstraat en zelfs een in Antwerpen.

De concurrentie zit ook niet stil. Nieuwste loot aan de poke-stam: The Poke Box. Daar doen ze alles in een vierkant bakje in plaats van een kom. Mede-eigenaar Hench Hsu voorspelt dat binnenkort heel Nederland aan de poke gaat. “Nederland neemt veel trends over uit Amerika, al duurt dat een paar jaar. Daar is de poke een enorme hit. Je vindt het er op elke straathoek.” Bovendien past het gerecht in de trend van gezond eten. “Het is fastfood, maar dan gezond. Wij krijgen heel veel kantoormensen in de zaak die een gezonde, snelle lunch willen.”

Nog even dus en de poke bowls, boxes en bakjes vliegen ons om de oren. Ook bij Hapy Sushi en Rolph’s Deli zagen we hem al op de kaart staan. Maar wat is het nou precies? Is het gewoon ‘een kommetje met vis en groenten enzo’, zoals De Speld al zo treffend persifleerde? Ja en nee.

Oorsprong

Oorspronkelijk komt poke uit Hawaii. Het woord poke betekent er letterlijk: in stukjes snijden. In de basis is poke niets meer en niets minder dan blokjes spartelverse gemarineerde vis. Het gerecht is er een tussendoortje, een snack. Over de rijst, blokjes mango, mais, avocado of rode bietjes die de rest van de wereld er intussen allemaal overheen gooit halen de Hawaiianen hun schouders op. Hench Hsu: “De meeste poke-zaken doen de vis rauw in de bowl. Wij marineren de vis eerst, net als op Hawaii. Ook gebruiken de de meest verse vis, dat is essentieel voor poke.”

Poke van The Poke Box

Minitest

De nieuwe, wereldwijde variant van poke is dus flink anders dan het oorspronkelijke gerecht, maar lekker is het wel. Bij een minitest tussen de twee Pokeboeren in de stad, die met de Bowl en die van de Box, is op het eerste gezicht nauwelijks verschil tussen de twee te zien. Ook de prijs is gelijk (9,50 voor een medium poke). Goede rijst, verse vis, een keur aan groenten, fruit en sausjes als topping – alles prima. Uw eenpersoonsjury heeft een lichte voorkeur voor Poke Box, vanwege de ter plekke gemarineerde zalm en iets verfijndere sauzen.

Zo, nu ben je weer helemaal bij in foodtrendland. Alhoewel, de volgende trend staat alweer voor de deur: de sushirrito, een gevulde sushirol in de vorm van een Mexicaanse burrito…
We zullen zien.

 

[KADER]

The Poke Box
Posthoornstraat 9
3011 WD Rotterdam

Poke Bowl
Hoogstraat 117b, Rotterdam
Karel Doormanstraat 457A, Rotterdam

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren