Recensie Mama Essi

Smullen van redred, geit en kelewele

De Oost-Afrikaanse keuken, die met de enjera-pannenkoekjes, was in Rotterdam al vertegenwoordigd. Maar de Afrikaanse keuken is natuurlijk groter dan dat. Mama Essi laat je kennismaken met de keuken van Ghana en omstreken. 

De sfeer in de zaak aan de Hillelaan, vlakbij metro Rijnhaven, is gemoedelijk, al mag de verlichting iets knusser. Er is een open keuken waarin Essi staat te koken – alles vers en zelfgemaakt. Aan de muur hangen doeken Vlisco wax, een tv toont videoclips. Voor de herkenning staat er weliswaar ‘African restaurant’ op de gevel, maar hier eet je hoofdzakelijk Ghanees, met uitstapjes naar Ivoorkust, Kenia en zelfs Jamaica.

buurman
Op de kaart lezen we waakye, banku, ugali… waar begin je als Afrika-maagd? Gelukkig hebben we een Ghanese buurman meegenomen die ons door het menu loodst. Ook vertelt hij smakelijke verhalen over Afrikaanse reuzenslakken, gordeldier (geen paniek – beiden staan hier niet op de kaart) en Ghanese oliebollen. Als u geen Ghanese buurman heeft, zal de bediening of Essi zelf u met liefde adviseren.

roasted goat mama essiHet fijne van dit zaakje (en de Ghanese keuken) is dat eigenlijk alles kan. Mama Essi is volgens ons niet snel ergens van onder de indruk. Wij kiezen voor een bord roasted goat (€9,50) vooraf, stukjes gegrild geitenvlees met ui en paprika. Het vlees is zacht van smaak en subtiel gekruid, met de perfecte balans tussen krokant (buitenkant) en mals (binnen). Zo lekker, waarom eten we in Nederland niet vaker geit? Geroosterde rode ui en stoplicht-paprika’s fleuren de eenvoudig opgemaakte schotel op.

We drinken er Mongozo bier bij, zoet bier met fruitsmaak. Die met mango is onze favoriet. Niet dat je hier per se aan het zoete bier moet hoor. Aan de tafel naast ons drinken ze rode wijn.

red redNiet piepen
Dan gaan we verder met Red Red (€12,50), gebakken vis met zwartoogbonen en plantain (bakbanaan). “Iedereen vindt RedRed lekker,” raadt mijn buurman aan. De ober knikt instemmend. Het gerecht heet zo omdat de bonen en de in palmolie gebakken bakbanaan een roodachtige kleur krijgen. De vis wordt in zijn geheel gebakken (in dit geval de achterste helft van een red snapper), dus niet piepen over graten. We zijn er beide erg over te spreken. De vis is goed gemarineerd – we proeven onder andere gember, wat de huid tot een extra delicatesse maakt. De bonenstoof is romig, de plakjes bakbanaan stevig en zoet.

Ook proberen we Jollof (12,50), een rijstgerecht dat in de hele West-Afrikaanse regio wordt gegeten (zie kader). De rijst, gekookt met tomaat, kruiden en specerijen, heeft een mooie losse korrel en is zowel zoetzuur als pittig van smaak. Erbij een prima gebraden kippenpoot en een eenvoudige salade van ijsbergsla, komkommer en tomaat. Die is vers en goed aangemaakt en die biedt welkome verkoeling voor de spicy jollof.

kelewele mama essi

Kelewele
In plaats van ijs kiezen we voor kelewele (€4,50) als nagerecht: gemarineerde en gefrituurde bakbanaan. ‘Goede kelewele heeft een pittige kruidnagel- en gembersmaak,” vindt mijn buurman. Dat is hier bijna het geval: “Er mag nog wat meer gember bij.”

Gedreven
De sfeer mag dan gemoedelijk zijn en de inrichting eenvoudig, vergis je niet in de gedrevenheid van Essi en haar team. Hier nemen ze eten en de gasten serieus. Zo vraagt de ober bij het afruimen, niet wetende dat de Gouden Pollepel aan tafel zit: ‘Welk cijfer zou je ons eten geven?’ En als we naar Essi’s zin te lang op het dessert hebben moeten wachten (wat wij wel mee vonden vallen) komt ze persoonlijk naar onze tafel om excuses en een kopje koffie van het huis en aan te bieden. Met recht een zaak om naar terug te keren.

 

Jollof
Kom niet aan onze Jollof! Dat is de wijze les die Jamie Oliver onlangs leerde. Hij gaf een recept waar tot ontsteltenis van half Afrika (en ver daarbuiten) peterselie, koriander en citroen in zat. Heiligenschennis, was het unanieme oordeel en een internetstorm raasde over de Britse chef. Ook zonder Jamie blijft het gerecht de gemoederen verhitten. Ghana en Nigeria zijn in een eeuwige strijd verwikkeld om wie de beste Jollof maakt, de jollof wars genoemd. 

Deze recensie werd ook gepubliceerd in AD/RD De Gouden Pollepel, 1 maart 2017.

Mama Essi
Hillelaan 19
3072 ES Rotterdam
www.mamaessi.nl