Recensie Huis Roodenburch

Klassiek en origineel met wow-factor

Een wel heel imposante gang met krullend stucwerk en enorme houten deuren vormt de entree van Huis Roodenburch. Net als we aarzelen om verder te gaan zien we een welkomstbordje. Gelukkig, we zitten toch goed.

Eenmaal door die deur stappen we in een ander tijdperk, met een haast even groot wow-momentje: deze aanbouw stamt uit de jaren twintig! In april 2016 openden Glenda van Deutekom en Jos Wijnstekers hier hun restaurant, nadat hun eetwinkel uit zijn jasje was gegroeid.

drukkerij

In de eetzaal is de geschiedenis van het pand stijlvol verweven met de smaak van nu. We zien de originele art nouveau-tegels, een compositie van letterbakken (er zat een drukkerij) en weelderige kamerplanten. Er zijn zowel strakke zitjes in fris turquoise als knus gestoffeerde eethoeken. Maar de grootste blikvangers zijn de apen. Zittend, staand en slingerend zorgen deze speelse beeldjes voor de verlichting.

De kaart laat een zelfde voorkeur zien voor klassiek met een eigentijdse en originele twist, waarbij biologische en seizoensproducten de voorkeur krijgen. Dat zie je niet ook bij de drankenkaart met prachtige wijnen en thee, maar liefst 32 bieren en originele frisdranken.

proust

Geïnspireerd door het decor (je zou er zo een kopje lindenbloesemthee met Marcel Proust kunnen drinken) beginnen wij klassiek met bisque (€ 12,50) en zwezerik (€16,50).

De bisque van langoustine met venkel, zeekraal en kokkels is prachtig: met een licht schuim en zo vol van smaak als het maar kan. De zwezerik is smaakvol, maar een tikje onregelmatig gebakken – hier en daar te donker, elders te licht. De pompoencrème mag iets hoger op smaak.

smaakbruggetje

IMG_6440Een van die originaliteiten vinden we bij het vegetarische hoofdgerecht, Urad dal (€19.50). De kruidige Indiase peulvruchtenpuree wordt gecombineerd met knapperige rode kool en bietenblad, die dan weer wel in dunne plakjes gegrilde aubergine is gerold. Een frisse limoenyoghurt en dukkah (noten- en specerijenmengsel) slaan via het Midden-Oosten een smaakbruggetje tussen de Hollandse polder en India. Ook als vleeseter kun je blij zijn met zo’n gerecht.

De kabeljauwrug met spitskool en ratte-aardappeltjes (€19,50) is op papier mooie winterkost, maar mist net wat zuur en zout om onvergetelijk te zijn. De antiboise (dressing van tomaat, kappertjes en olijven) kan niet helemaal opboksen tegen de aardse smaken van kool en aardappel. De kruidensla van bieslook, dille en rucola is te grof gesneden.

inkakmomentje

Ondertussen is het erg rustig geworden in het restaurant (het is een stille zondagavond) en laat de dame van de bediening die zo enthousiast begon, zich evenredig minder zien. Zo’n inkakmomentje is begrijpelijk, maar wel jammer. Zelfs de muziek, Franse chansons waar we aanvankelijk erg blij van werden (waar hoor je nog Gainsbourg?), gaat op den duur vervelen.

IMG_6444Gelukkig komt huize Roodenburch net op tijd terug. De playlist wordt aangepast, en met de desserts revancheert de keuken zich glorieus. De chocloade moeulleux (€8,50) is een voltreffer. Een enorme guts gesmolten chocolade loopt uit het fluweelzachte cakeje. Maar de grootste ster van de avond is het wentelteefje (€9,50) van briochebrood met Petit Doruvael-kaas en mosterdfruit. Smeuïg, hartig en zoet om hartstochtelijk van te houden.

Wanneer we horen dat de keukenbrigade het zonder chef-kok heeft moeten doen en midden in een menuwissel zit, kunnen we alleen maar met nog meer enthousiasme uitkijken naar wat hier komen gaat. Huis Roodenburch is nu al een regelrechte aanwinst.

 

Huis Roodenburch
Wijnstraat 153
3311BV Dordrecht
078 – 30 30 340
www.huisroodenburch.nl

Deze recensie is eerder verschenen in De Gouden Pollepel van AD/Rotterdams Dagblad op 15 -2-2017