Recensie FG Bistro

Je veux l'amour

Altijd leuk, een bistro. Zo’n Franse eetgelegenheid is vaak intiem van sfeer met huiselijk eten. In Parijs denk je dan aan een intiem zaakje, met caféstoelen en een grote toog. FG bistro is dit allemaal niet.

Wat is het dan wel? Het oude pand van FG restaurant (**) aan de Lloydkade heeft nog grotendeels hetzelfde interieur, waar een Frans sausje over is gegoten. Aan de muur hangen oude Franse schoolkaarten, een muurschildering van de Arc de Triomphe maakt duidelijk waar we ons moeten bevinden.

Het menu staat in het frans en engels op papieren placemats. Behalve Franse gerechtjes is er ook een selectie Aziatische hapjes. Er liggen verschillende flyers op tafel met reclame voor een truffellunch bij FG Restaurant (€195,-) en tips voor het aperitief. Die slaan we even over. Wel nemen we wat van het prachtige desembrood “met hándgeslagen boter, helemaal uit Frankrijk,” weet de serveerster. Aan tafel schept ze de luchtige boter uit een grote kom op een bordje.

Het wisselend driegangenmenu is met € 35,- een aardige deal. Vooral omdat de garnituur van frites, seizoensgroenten en salade erbij inbegrepen is. De serveerster heeft geen aanraders of persoonlijke favorieten, dus maken we onze eigen keuze.

Het voorafje van het menu is dimsum, om precies te zijn drie stuks gyoza. De zachte vulling heeft grove stukjes look, dat brengt de vulling qua textuur en smaak uit balans (thuis word ik die avond begroet met de woorden “hallo knoflookmeisje”).

garnalenkroketten FG bistroÀ la carte kiezen we de garnalenkroketten van de Amsterdamse krokettenmaker Kellenaers (€7,50). Zezijn wat petite, vooral in verhouding met de dikke sneeën briochebrood. Maar ze hebben een goede korst en de vulling is zeer rijk van smaak. We proeven van alles, waaronder een zoetje van dragon. Dit alles dreigt wel ten koste te gaan van de hoofdrolspelers: de garnalen.

De sommelier, een vakkundig Frans gastheer, zien we deze avond maar weinig en dat is jammer. Slechts bij onze eerste wijnkeuze verschijnt hij aan tafel en zegt dan over de chardonnay: “Het is een lieve wijn.” Als we bij het hoofdgerecht weer om zijn advies vragen, verschijnt er zonder toelichting een glas huiswijn op tafel. Die is ter begeleiding van het menu: kalfsragout in een versgebakken bakje van bladerdeeg. De vulling is goed van smaak met zalvend kalfsvlees. Jammer dat de ragout wat aan vork en verhemelte blijft plakken.

groenten FG bistro

Als garnituur komt een pannetje ‘seizoensgroenten’ (€9,50) op tafel, waaronder goed geroosterde wortel en pastinaak, maar ook zomergroenten als (te harde) venkel en zelfs mais. Misschien moet de kok even te rade gaan bij de posters over ‘Les aliments de saison’ die in zijn eigen zaak aan de muur hangen? Frites, mayo en salade zijn dik in orde.

aliments de saison

 

Aan de à la carte-kant gaan we voor een Franse klassieker: sole meunière. De gebakken zeetong is groots: het visvlees is sappig en glijdt van de graat. De botersaus met kappertjes, een schijfje citroen, mini croutons en peterselie maken het af. Groot in omvang is de tong ook. Daarmee wordt de flinke prijs van €45,- gerelativeerd. Perfectie mag wat kosten.

sole meuniere FG bistro

Ook de desserts, een klassieke île flottante en tarte tatin, zijn keurig.

Toch missen we iets bij FG Bistro. Het concept hinkt op allerlei benen tegelijk en qua sfeer en bediening ontbreekt een beetje je ne sais quoi. Is het liefde, of focus?

 

FG Bistro
Lloydstraat 204
3024 EA Rotterdam
010-7470150
www.fgbistro.nl